Recension

: Elsa Beskows sagoskatt
Elsa Beskows sagoskatt: Trull Elsa Beskow
2011
Bonnier Carlsen
8/10

Sagor med tradition

Utgiven 2011
ISBN 9789163868047

Om författaren

Elsa Beskow levde 1874-1953 och var barnboksförfattare och illustratör. Bland hennes verk finns en lång rad av klassiska sagor som Tomtebobarnen och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Hon debuterade 1897 med Sagan om den lilla, lilla gumman.

Sök efter boken

I den tredje och sista boken Trapp, i serien Elsa Beskows sagoskatt, möter vi flera av de mest kända sagorna (Tripp gavs ut 2009 och Trapp 2010). Jag hade turen som barn att få läsa Elsa Beskows sagor i original, Sagan om den Lilla gumman och Petter och Lottas jul, bland andra, står fortfarande kvar i min bokhylla, vällästa med lösa sidor.

Att dessa ska hålla för kommande generationer är tveksamt, därför är jag glad över dessa nyutgåvor. I Trull får vi läsa om Petter och Lottas äventyr, ni vet den när barnen ska ge en kattunge till den sura tvättgumman, somnar på ett hölass och hamnar vid kvarnen, går vilse i skogen och blir av med sina kläder när de badar. Då när Petter och Lotta blir hittade av den snälla skogshuggaren och klädda som en minigubbe och en minitant.

Pelle i Pelles nya kläder visar på stort entreprenörskap när han får en ny kostym av sitt får. Han klipper ullen av fåret och sedan får han det kardat, spunnet, vävt, färgat och sytt av de bäst lämpade människorna i sin närhet, självklart gentemot högt värderade tjänster.

Det är nostalgi och glädje över varje sida, över varje välgjord illustration. Men jag förfasas över sesnsmoralen och de drag av uppfostran som finns igenom varje berättelse. Man ska vara snäll och god och lyda. Man ska inte skryta, ta åt sig ära eller tro gott om sig själv. Det skriker jantelag och att barn ska veta hut. Samtidigt råder det ingen tvekan om att Elsa Beskow är en sagotant som står på barnens sida, det är kärlek och berättarglädje över sagorna. Dessutom får tomtar, troll, skogsvarelser och häxor en naturlig och självklar plats. Det är en tradition som känns viktig att föra vidare när barn av idag känner magi och övernaturligheter främst genom fantasyn.

Mellan sagorna finns även några av våra mest älskade visor av Alice Tegnér vackert illustrerade av Elsa Beskow. Ni känner alla igen bilden av pojken och lammet till Bä bä vita lamm och Maja med hatten och blomsterfånget från Majas visa.

Jag njuter också av Elsa Beskows språk, det är skrivet på flytande vers som bara de gamla sagorna förmår. Putte i blåbärsskogen är en av dem som vill läsas högt, gärna framför brasan, gärna tillsammans hela familjen. För det är just vad dessa sagor vill och det är en berättartradition att föra vidare!

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-23 12:35

Kategori: Recension | Recension: #4484

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?