Recension

: Den levande okände soldaten
Den levande okände soldaten Jean-Yves Le Naour
2006
Historiska Media
7/10

Om en man utan minne

Utgiven 2006
ISBN 109185377473
Sidor 211
Orginaltitel Le soldat inconnu vivant
Översättare Gunilla von Malmborg
Först utgiven 2002

Om författaren

Jean-Yves le Naour är lektor i historia och verksam vid universitetet i Aix-en-Provence.

Sök efter boken

Man kan skildra krigets jävlighet på många sätt. Ett är att försöka lyfta fram statistik och siffror, för att på så sätt försöka fånga det orimliga i att så många liv spillts. Ett annat sätt är att fokusera på det lilla, det enskilda som ibland kanske ännu mer kan träffa läsaren. Historien om den levande, okände soldaten är ett exempel på det sistnämnda.

1918 togs en påtagligt förvirrad, fransk soldat om hand av myndigheterna utanför Lyon. Mannen hade tappat minnet, han visste inte vem han var eller var han kom ifrån. Fyra år senare bestämde sig de ansvariga för att försöka reda ut saken. De satte ut mannens bild i tidningar och efterlyste någon som möjligen kände igen honom. Kanske skulle man hitta en släkting, maka, dotter? Det hela resulterade i att runt trehundra personer begärde upplysningar om mannen, och inte mindre än tjugo familjer var så säkra på släktskap att de var beredda att driva det hela till domstol.

Soldaten utan minne hade i och med exponeringen förvandlats till ett hopp. Han blev det halmstrå som så många famlade efter i dåtidens Frankrike, ett land brandskattat på familjemedlemmar. Man beräknar att mellan tvåhundra tusen och trehundra tusen man var spårlöst försvunna när vapenstilleståndet trädde i kraft.

Det är alltså lika mycket dessa släktingars historia som huvudpersonens som Le Naour skildrar. Eller hela Frankrikes om man så vill. Genom historien om den ibland desperata jakten på bevis för att just deras familj var den rätta, framhävs sorgen och saknaden som låg som ett tjockt täcke över landet. Le Naour påskiner således på ett mycket fångande sätt dels det jag nämnde i inledningen – att krig är något jävligt – och dels att det är något som på många sätt kan göra oss människor till "andra" än vi är, vare sig vi har minnet i behåll eller inte.

Per Warmark

Publicerad: 2007-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-07 17:59

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2523

5 kommentarer

Det är för övrigt denna historia som ligger till grund för den underbara filmen "En långvarig förlovning" av Jeunet. Se den!

Vän av Ordning Oregistrerad 2007-06-13 10:12
 

Fascinerande, obehaglig historia!
En utmärkt gestaltning av första världskrigets janusansikte – dess jävlighet och rus – finns i "Sturm" av Ernst Jünger, som kom ut förra året. Läs den!

emil Oregistrerad 2007-06-13 11:46
 

Nja… snarare är det väl boken "En långvarig förlovning" av Sébastien Japrisot som ligger till grund för filmen? (Boken först utgiven på svenska som "Den ödesdigra söndagen").

Vän av ännu mer ordning Oregistrerad 2007-06-18 11:50
 

Vän av ordning sade ju historia, inte bok, och det är väl samma historia i båda böckerna?

Sanne Oregistrerad 2007-06-19 20:35
 

Soldaterna i båda böckerna har tappat minnet, ok. Den ena skrivs det om i alla tidningar och blir en sak för hela nationen (Le Naour), den andre göms undan för världen (Japrisot). Jag tycker inte det är samma historia (även om Japrisot säkerligen var inspirerad av verkligheten).
F ö kom ju Japrisots bok ut först – så alltså kan ju Japrisots bok ligga till grund för Le Naours beslut att skriva en bok om den verkliga soldaten utan minne! :)
Dessa fransmän… :)

Vän av ännu mer ordning Oregistrerad 2007-09-04 10:20
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?