Recension

: Majas morsas kompis sambo
Majas morsas kompis sambo Katarina Kieri
2007
Rabén & Sjögren
8/10

Allt är subjektivt

Utgiven 2007
ISBN 9789129667912
Sidor 144

Om författaren

Fotograf: Leif Hanssen

Katarina Kieri är född 1965 och bosatt i byn Finsta i Roslagen. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen Slutet sällskap, men har också skrivit framgångsrika barn- och ungdomsböcker som Ingen grekisk gud, precis och Dansar Elias? Nej!.

Norstedts – Mer om författaren hos förlaget.

Sök efter boken

Majas morsas kompis sambo är elva noveller som utspelar sig bland eleverna på en gymnasieskola i Luleå.

Det börjar med Emmely som sitter på psykologens rum och försöker förklara hur allt började, när det "blev sådär med henne".

Sen är det Marcus som är skolans charmör och Cecilia med håret och Maja och Tomas och så Majas morsas kompis sambo och alla andra.

Jag vill inte dra handlingen, den lätt fragmentariska som faktiskt finns där, för det är tjusningen med novellsamlingen, att upptäcka hur det hör ihop och att upptäcka svaret på frågan. Först presenteras en historia ur en persons synvinkel för att senare komma tillbaka i en annan persons berättelse, kanske bara som en bihistoria, men ändå. Och när man läser en artikel i tidningen är det som står i den alltid filtrerat genom en journalists ögon och påverkas därav, och bakom historien finns något annat, något mer. Boken är nästan en liten undervisning i källkritik: vi får aldrig glömma att det finns en annan sanning.

Kieri skriver som alltid lysande och när boken är utläst och ihopslagen önskar jag att varje novell hade varit en hel roman. Jag vill inte lämna.

Textutdrag (Visa/göm)

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2007-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 14:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2522

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?