Recension

: Simon & Sophie
Simon & Sophie Emma Granholm
2006
Alfabeta
6/10

Töntiga killen får snygga tjejen

Utgiven 2006
ISBN 9789150107548
Sidor 224

Om författaren

Fotograf: Alfabeta

Emma Granholm är född 1980 och bor i Stockholm. Hon debuterade 2006 med ”Simon & Sophie”.

emmagranholm.com – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Simon är en lång och smal tönt. Utan särskilt många vänner håller han sig mest hemma och spelar Counterstrike och gör läxorna. Sophie är snyggaste tjejen i skolan – populär och elak. Särskilt elak är hon mot Simon som varje dag får stå ut med hennes elaka kommentarer, som han tar emot och matar sitt eget självförakt med. Men sedan blir det påsklov och alla Sophies kompisar åker bort och då finns plötsligt Simon där och de upptäcker andra sidor hos varandra än vad de sett i skolan.

Simon påminner mig om Elias i Katarina Kieris Dansar Elias? Nej!. Lite skygg, lite undandragande och väldigt sympatisk. Han drar sig hellre undan än gör sådant han inte står för. Sophie har självförtroende och vet att hon är populär, men tror inte att hon är något mer än sitt utseende. Hon har lärt sig att spela på det, och blir förundrad när någon, Simon, verkar uppskatta henne för något annat.

Bokens upplägg är klassiskt, på senare år har vi framför allt sett det i Sandor/Ida av Sara Kadefors: snygg populär tjej blir kär i töntig kille. Och temat är lockande, ta sådana filmer som Grease eller Dirty Dancing: den mesiga får den populära, och tonåringar världen över kan fortsätta hoppas. Samtidigt har ju vi som växt upp lärt oss att de populära på högstadiet hade sin storhetstid då och inte alltid klarar av att hålla uppe skimret tio-tjugo år senare. I skenet av det kan jag tycka att Simon kunde fått någon bättre än populära, snygga Sophie. Fast det är helt irrelevant, "jag är hellre glad nu än om tjugofem år" sa Agnes i Fucking Åmål och så är det ju. Så njut, Simon. Du fick tjejen!

Simon och Sophie är ingen tungviktare, ingen särskilt originell bok. Men det är en fin liten pärla som det är svårt att släppa. Och det räcker fint så.

Textutdrag (Visa/göm)

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2007-07-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-05 13:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2578

7 kommentarer

Jag vet inte hur ung/gammal du är Stina, men om du inte är ungdom måste det vara skitsvårt att recensera ungdomsböcker. Än värre barnböcker. Det blir nödvändigtvis nåt i stil med: Litteratur jag TROR är bra för mina barn/ungdomar.

M Oregistrerad 2007-07-30 00:13
 

Det där är som att förutsätta att Stina aldrig varit barn eller ungdom och inte kan komma ihåg hur det var då.

Sara Oregistrerad 2007-07-30 08:02
 

M: Min intention är snarare att skriva om ungdomsböcker på samma sätt som vuxenböcker, och undvika "det här hade jag gillat om jag var femton". Det är svårt, precis som du skriver, och jag säger inte att jag lyckas jämt. Dessutom funkar ungdomsböcker oftast även om du är vuxen. Det där hoppet jag skriver om ovan, att lyckas vinna den där ouppnåeliga personen, försvinner inte nödvändigtvis när vi har slutat gymnasiet. :)

Stina Sigurdsson Redaktionen 2007-07-30 08:28
 

Jag säger inte att recensionen är dålig, det är den inte. Jag undrar om jag skulle kunna läsa med mina gamla ungdomsögon bara.

M Oregistrerad 2007-07-30 09:14
 

M: Fast jag tror inte man behöver det (ungdomsglasögonen alltså). "Dansar Elias? Nej?" som jag nämner i recensionen är ett ypperligt exempel på ungdomsbok som är rysligt bra även ur ett vuxet perspektiv. Är det bra så är det bra, oavsett genre, liksom. :)

Stina Sigurdsson Redaktionen 2007-07-30 12:53
 

Varför alla dessa böcker om unga pojkar som inte säger hora?

Friedman Oregistrerad 2007-07-30 20:19
 

Kanske för att det är ett återkommande tema inom den verklighet som ungdomar lever i.

M Oregistrerad 2007-07-31 23:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?