Recension

: Mellan dig och dig
Mellan dig och dig Katarina Kieri
2013
8/10

”Det finns ett rum mellan dig och dig där jag vill vara”

Utgiven 2013
ISBN 9789129680751
Sidor 234

Om författaren

Fotograf: Leif Hanssen

Katarina Kieri är född 1965 och bosatt i byn Finsta i Roslagen. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen Slutet sällskap, men har också skrivit framgångsrika barn- och ungdomsböcker som Ingen grekisk gud, precis och Dansar Elias? Nej!.

Norstedts – Mer om författaren hos förlaget.

Sök efter boken

Mellan dig och dig är en ungdomsroman som handlar om Tora. Henne får man följa under en höst på gymnasiet och genom henne möter man en brokig uppsättning karaktärer som alla har en sak gemensamt, de formar Toras tillvaro. För att handskas med alla intryck och relationer skriver Tora poesi, närmare bestämt en enda lång anaforisk dikt som återkommer bit för bit, som ett ledmotiv i romanen.

En av de allra mest centrala personerna i Toras närhet är Ivar, som egentligen knappt figurerar aktivt alls i romanen. Han är Toras stora gåta, hon känner sig förankrad i honom och ändå är han omöjlig att nå, skärmad och frånvänd. Sedan försvinner han dessutom nästan helt från Tora. Vad har egentligen hänt?

Vi möter också den svikande mamman som stuckit med en annan man, pappan som vill väl och gör Tora alldeles gråtmild när han anstränger sig för att kommunicera men samtidigt saknar bildningsambition och är trångsynt. Jonna, den före detta bästa vännen som valt en ny bästis för länge sedan, och Larisa som blev Jonnas nya bästa vän men som nu tusen år senare verkar vilja vara med Tora istället, Sonja, den kulturella konkurrenten och Minna, den lilla flickan som pratar allvarligt och förstår allt Tora säger och inte säger, och Sven, den bohemiska bibliotekarien som tittar Tora i ögonen och gör henne alldeles varm är andra fina porträtt som läsaren får bekanta sig med i romanen.

Till en början tror jag när jag läser att det kommer stanna just där, att romanen kommer vara en samling med ganska fina porträtt som utvecklas i en typisk ungdomsskildring. Kanske kommer huvudkaraktären få den där killen hon gillar på slutet, eller också kommer hon inse att han inte är något att ha och bli lyckligare av den insikten. Men det händer någonting i texten medan den utvecklas. Den beskriver något mer än bara ett tonårsöde, den är något mer än bara en konventionell ungdomsroman. Man märker det hela tiden genom berättelsen, hur den förhåller sig till och problematiserar samhälle och social norm ur en ung persons ögon.

En tydlig samhällskritisk markör är det brutalt ärliga berättandet om klass och sociala skikt i det lilla samhället där berättelsen utspelas. Berättelsen knyter också an och förhåller sig till kultur och humaniora både genom huvudkaraktärens intressen och förehavanden och den poesi som fortlöper genom texten. Men varken den samhällskritiska ådran eller skildringen av Toras dialog med kultur och humaniora är någonting som blir huvudfokus i romanen, det är aldrig textens främsta intresse att förmedla dessa aspekter av berättelsen. De fungerar snarare som underliggande teman som berörs och lämnas gång på gång utan att något krav på analys från Toras håll eller läsarens ställs. På så vis behåller romanen sin lätthet och sitt intrigfokus, vilket gagnar den.

Jag är berörd av berättelsen och det fina karaktärsgalleriet, och det enda jag har att invända mot är egentligen att språket stundvis inte känns självklart. Det genom Tora berättelsen kanaliseras men hennes egen röst är ibland inte riktigt övertygande. Kanske är det sättet hon blandar den mjuka filosofiska tonen som är grundläget i texten med stundom lite högtravande eller lillgamla uttryck, stundom svordomar. Är detta ett medvetet stilval frågar jag mig? Vilka uttryck är Toras och vilka är författarens? Men på det hela taget är detta en väldigt fin ungdomsskildring som jag inte har mycket att invända mot.

Christina Skagert

Publicerad: 2013-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2013-09-13 11:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5382

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?