Recension

: Utslag av oro
Utslag av oro Mark Haddon
2007
Wahlström & Widstrand
5/10

Roar sig i nödan o-

Utgiven 2007
ISBN 9789146215684
Sidor 375
Orginaltitel A Spot of Bother
Översättare Thomas Andersson
Först utgiven 2006

Om författaren

Fotograf: Nigel Barklie

Mark Haddon är framförallt känd som barnboksförfattare i sitt hemland England. Han har även skrivit manus för TV och radio. ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten” var hans första bok för en äldre publik.

MarkHaddon.com – Officiell sida. Ganska ful.

Sök efter boken

Stackars George. Han är i 60-årsåldern och börjar inse att han ska dö. Vad är det där eksemet … kanske CANCER? De där prickarna på armen … är det CANCER?

Stackars Georges fru. Hon är så uttråkad att hon ligger med bokhandlaren.

Stackars deras dotter. Alla tror att hennes fästman är en skitstövel – oklart varför.

Stackars deras son. Han är homosexuell.

Och när dottern avslöjar att hon ska gifta sig börjar allt gå åt…

Men vi kommer dit strax; först tänkte jag snacka lite om det här med förväntningar. Mark Haddons förra bok, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, var en av de där böckerna som folk pratar om. Det var ju en Viktig Bok om ett Viktigt Ämne; en roman utifrån en autistisk* ung mans perspektiv, ett försök att förklara hur världen kan te sig för någon som ser den på ett annorlunda sätt.

* (I ärlighetens namn: det sades aldrig att det var autistisk huvudpersonen var, men de flesta verkar ha tolkat det så. Nåja.)

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten var en ambitiös liten bok, men personligen tyckte jag inte den levde upp till hypen. Att som författare uttrycka tankarna hos någon som av olika skäl inte kan uttrycka sig ”normalt” eller ”vuxet” är en konst, och där en författare som t ex Jonathan Safran Foer klarar av det galant i Extremt högt och otroligt nära kunde jag inte riktig skaka av mig känslan att Haddon valt greppet för att dölja att han själv inte är världens bästa skribent. Inte så att boken var usel, men heller knappast något mästerverk.

Så därför blir Utslag av oro lite upp till bevis-dags. Hur klarar sig Haddon när han kommer bort från det Unika Viktiga Budskapet och måste skriva en bok om någorlunda alldagliga människor med ganska vanliga problem? För även om alla familjer inte har alla de här problemen på samma gång borde vi alla känna igen oss i något av det; familjen som går oss på nerverna ibland, gamla vänner och bättre hälfter som inte tål varann, oro för sjukdomar … familjen Hall borde vara perfekt både för allvarliga funderingar om liv och död och humor; något i stil med Philip Roths Everyman (precis ute i pocket, rekommenderas) med lite välbehövlig brittisk glimt i ögat.

Tyvärr blir det inte riktigt så. Haddon har mest nöjt sig med att sätta ihop en småsvart familjekomedi som oftast känns som en sån där lättsam brittisk film där Hugh Grant verkar göra minst tre förlägna roller. Efter att vi fått lära känna de ganska stereotypa karaktärerna blir de närmsta 300 sidorna, en del småskratt och allvarliga rynkningar av pannan till trots, mest en enda lång transportsträcka där alla springer runt och Norénlightar sig innan vi kommer fram till ett slut som är ganska exakt som man kunde vänta sig 30 sidor in. För en bok som mest verkar vilja säga att man inte ska låta skräcken för slutet hindra en från att njuta av livet känns det lite ironiskt; jag väntar mig mer än så här, både av livet och av litteraturen.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2007-03-28 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-03 21:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2434

3 kommentarer

Jag har läst DBHMHON ett antal gånger och aldrig fått känslan av att författaren främst försöker skildra något Viktigt. Det verkar snarare, i mina ögon, som att han drivits av skrivglädje och det märks på språket. Mästerverk är ett svårt ord, men på sitt eget sätt skulle jag nog vilja hävda att DBHMHON var just det – för mig, och för många andra. Det är nog inte bara en slump att de flesta som läst boken brukar tala om den i lyriska ordalag.

Jag började nyss på Safran Foers EHOON och den verkar vara mycket i samma stil, kul att se en jämförelse, har du lust får du gärna brodera ut den mer, vore intressant läsning.

Spot of bother – som jag förresten inte tycker är särskilt bra översatt – är något helt annat än DBHMHON. Det känns som att Haddon försökt skriva en helt vanlig roman på alla sätt, och det är synd, för det är uppenbarligen inte hans genre. Början gillade jag men själva boken grep aldrig riktigt tag. En bok man kan lägga ifrån sig i flera dagar och inte tänka på är en bok med brister.

Kul att ni recenserade boken! Tack för en recension som går till botten och argumenterar!

Sanne Oregistrerad 2007-03-28 10:06
 

(Förresten heter The Curious Incident of the Dog in the Night-Time just Den besynnerliga händelsen med hunden om natten på svenska. Inte underliga, som står i recensionen och författarpresen.)

Sanne Oregistrerad 2007-03-28 10:08
 

Sanne: d'oh! Tack för påpekandet om hundbokens titel, det är fixat. Så går det när man hämtar författarpresentationer från förlagets hemsida… där står det faktiskt "underliga". Borde naturligtvis dubbelkollat.

En bredare jämförelse mellan Haddon och Foer vore definitivt intressant. Hinner inte det just nu, men får be att återkomma.

Björn Waller Redaktionen 2007-03-28 10:14
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?