Recension

: Nattsvart
Nattsvart Andy McNab
2006
Forum
3/10

It´s A Man´s World

Utgiven 2006
ISBN 9137129317
Sidor 334
Orginaltitel Deep Black
Översättare Gösta Zetterlund

Om författaren

Andy McNab föddes 1959 i England. Har tidigare varit soldat i den brittiska armén, bland annat i elistyrkan SAS. McNab är en pseodonym och författaren påstås stå på diverse terrororganisationers dödslista. Han framträder därför aldrig utan att hans ansikte blurras eller dylikt. Största succén hittills är ”Bravo Två-Noll”.

Sök efter boken

Jag stiger in i en annan värld. Brukar inte läsa den här typen av böcker, kanske är det bäst att tala om det från början. Kanske kan det förklara den förundran jag känner.

Actionromaner, eller vad ska man kalla dem. I en starkt traditionsbunden könsindelad bokvärld skulle jag kalla dem pojkarnas motsvarighet till Jackie Collins eller Denise Rudberg. Det handlar om sånt som anses intressera män, nämligen vapen och död och coola eldstrider. Lite konspirationsteorier, terroristorganisationer och CIA-inblandning (fast CIA benämns alltid Firman, eller i vart fall antar jag att det är CIA som avses). Liksom romantiska romaner ska vara en fristad för kvinnor som vill glömma sitt tråkiga liv, antar jag att det här är ägnat att plocka fram den GI Joe som gömmer sig i varje chinosprydd pappa.

Det är lärorikt med såna här böcker. Jag lär mig en massa om vapen och handgranater och att man alltid bör se efter hur man tar sig ut från hotellet i händelse av fientligt angrepp.

Jag lär mig också att den hemliga agentvärlden verkligen är männens värld. Om en kvinna introduceras i handlingen är det bara för att hon ska bli sprängd, skjuten, våldtagen eller all of the above. I vilket fall som helst lämnar hon inga betydande spår efter sig, om man räknar bort blodspåren förstås. Den gör egentligen inte någon annan heller, om man ska vara nogräknad. Alla utom hjälten är så att säga möjliga att undvara.

Handlingen tar egentligen sin början under Balkankrigen, och när vi återser vår hjälte Nick Stone är han desillusionerad (förstås) och sviken av alla. Snart är han emellertid på väg till Bagdad och sedan åter till Balkan. Spänningen är tät och inblickarna i krigsturisternas vardag är intressanta, om än makabra. Kan inte klaga på det. Men jag är ändå helt förundrad.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Larsson

Publicerad: 2007-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-01-22 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2356

3 kommentarer

Vad är det du är förundrad över? Varför fick den bara 3 av 10?

Randy California Oregistrerad 2007-01-22 16:32
 

En desillusionerad hjälte? Vad originellt.

Mange Oregistrerad 2007-01-23 17:33
 

stämmer ju inte..väldigt bra böcker. i fler änn en bok jobbar han ihop med kvinnor."the firm" är mi6 inte cia.när han jobbar för jänkarna kallar han dem inte för firman. de som är bra med andy är att han har jobbat som både sas soldat och som mi6 agent.vilket borgar för verklighetstrogna historier,

jensa... Oregistrerad 2008-01-10 11:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?