Recension

: The Colorado Kid
The Colorado Kid Stephen King
2005
Hard Case Crime
6/10

No scary monsters, no super creeps

Utgiven 2005
ISBN 0843955848
Sidor 184
Språk Engelska

Om författaren

Fotograf: Tabitha King

Stephen King, född 1947, debuterade 1974 med Carrie. Han är bosatt i Bangor, Maine, med sin hustru, författaren Tabitha King. Han har skrivit ett flertal filmmanus och mer än femtio böcker.

Stephen King – Officiell, och ganska välfylld, sida.

Sök efter boken

Stephen King har ju i regel skrivit antingen rejäla tegelstenar till romaner eller små, snärtiga noveller. Men då och då fastnar en story i det han kallar bananrepubliken Novella: det där läget där det varken är långt nog att vara en roman eller kort nog att platsa i en novellsamling. Ibland ger han ut ett par sådana tillsammans – så kom ju t ex "Rita Hayworth And The Shawshank Redemption", "The Body" och "Secret Window, Secret Garden" ut. Den här gången har han haft turen att hitta ett förlag som vill ge ut det som en roman. Så det här är 58-årige Stephen Kings debut som kioskdeckarförfattare, komplett med stiliserat omslag med halvklädd pangbrud helt utan anknytning till storyn. Man ska tänka på Dashiell Hammett och Mike Hammer och Humphrey Bogart och…

…naturligtvis så är det ändå en ganska typisk Stephen King-historia av det mer nertonade slaget. Inga tuffa privatdeckare med cigarett i mungipan, blonda rikemansdöttrar med hemliga nattliv eller revolverstrider på svartklubbar. Och för den delen, inga vampyrer, jurtjyrkogårdar eller uråldriga svarta torn heller. Bara en liten historia om en död man som hittas på en strand (i Maine, förstås), och ett par journalister som försöker luska ut vad som hände med honom.

Storyn i sig är kanske inte sådär oerhört rafflande, och det är kanske inte meningen heller. Den berättas 25 år efteråt av de nu gamla journalisterna som håller på att lära upp den unga Stephanie (förnamnet är nog knappast en slump – han har alltid haft ett alter ego i sina böcker) till att ta över deras lilla landsortstidning, och trots den korta längden går allt i ganska sävligt tempo.

Det intressanta är snarare det han smyger in under berättelsen. Varför vi fascineras av olösta mysterier, och hur vi så gärna vill att saker ska ha en enkel förklaring – men att det inte riktigt fungerar så egentligen; alla gåtor får inte svar mellan pärm och pärm. Vackert så, och som den proffsige historieberättare han är är det inte svårt att ryckas med till den där lilla ön där två gamla gubbar och en ung kvinna obducerar en skröna mellan muffinstuggorna. Jag kommer inte riktigt ifrån känslan av att King sträckt ut en novell lite extra bara för att han gillar tanken på att ge ut en pulproman, men förhoppningsvis är det en lagom uppvärmning inför de två "riktiga" romanerna han ska släppa 2006.

(Men va fanken tänkte King när han döpte en av murvlarna till David Bowie?)

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2005-11-07 00:00 / Uppdaterad: 2005-11-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1811

3 kommentarer

Lite kommentarer:

Förlaget kontaktade King för en så kallad "blurb" (citat från känd person) till någon av deras böcker eftersom de visste att King var ett fan av Hard Case Crime. I stället fick de en hel bok, precis i den stil som de vanligtvis ger ut: korta, deckarpockets. Det handlar alltså inte om att King " haft turen att hitta ett förlag som vill ge ut det som en roman".

Vidare ska väl omslagstjejen föreställa just Stephanie, vilket mycket väl har en anknytning till historien. Dock ska jag tillägga att jag personligen inte gillar omslaget, tycker det är gubbsjukt och förlegat.

I övrigt – fin recension och så.

Anders/Följeslagarna Oregistrerad 2005-11-07 01:55
 

Tack för kommentarerna, Anders (och för en av Sveriges bästa författarsidor – besöker den flitigt.)

Det jag menade med "turen" var väl mest att King knappast kunnat ge ut detta som en roman via sina vanliga kanaler. Den får ju trots allt "The Girl Who Loved Tom Gordon" att se ut som Bibeln, omfångsmässigt. Med normal pocketsättning hade den knappast kommit över 100 sidor.

Det kan mycket väl föreställa Stephanie, men även om det gör det är det ju uppenbart inte i samband med historien – får man hoppas, med tanke på åldersskillnaden mellan henne och kollegerna. (Jag gillar iofs omslaget rent stilistiskt – det passar verkligen förlaget, om än kanske inte just den här boken. Ska det vara pulp ska det vara pulp, liksom.)

Björn Waller Redaktionen 2005-11-07 10:51
 

Okej – jag förstår tanken. Visst, hade inte möjligheten att ge ut storyn hos Hard Case Crime hade det säkert blivit en betydligt kortare historia av "The Colorado Kid".

Och precis – om det ska vara Stephanie på omslaget så stämmer det inte överens med den bild av henne som ges av historien.

För övrigt tyckte jag din teori om Stephanie = Stephen var intressant.

Anders/Följeslagarna Oregistrerad 2005-11-07 12:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?