Recension

: Godmorgon midnatt
Godmorgon midnatt Reginald Hill
2004
Minotaur
8/10

Elefanten som fortsätter att charma

Utgiven 2004
ISBN 9185283150
Sidor 488
Orginaltitel Good Morning Midnight

Om författaren

Fotograf: Rosemary Herbert

Reginald Hill är uppvuxen i Cumberland i England. Han har författat på heltid sedan 1980 och på den tiden hunnit med mer än 40 böcker.

Sök efter boken

Om man som jag för andra gången möter överintendent Andy Dalziel så är det med en trygghet i det faktum att han är sig lik. En elefant modell större i en porslinsbutik modell mindre. Även om han i denna bok tar (eller får) ett något mindre utrymme än han brukar.

Uppmärksamheten är i Godmorgon midnatt istället splittrad över ett helt gäng med kriminalare. Det är den kvinnliga polisen, den sjukskrivne polisen, den homosexuelle polisen och i centrum står Dalziels ständige vapendragare Pascoe. En hyfsat spretig grupp med den egentliga enda gemensamma nämnaren att de är kriminalare. Och med uppgiften att undersöka ett självmord.

Pal Maciver tar nämligen livet av sig och Dalziel ger Pascoe inte en minut mer än 24 timmar att bekräfta eller dementera att det verkligen är ett självmord då hans misstankar väcks av diverse omständigheter. När det visar sig att Dalziel har egenintressen i situationen i och med en mycket nära bekantskap med offrets styvmor så blir Pascoe orolig för att hans redan från början inte helt otadliga omdöme ska visa sig grumlat. Därav den stora gruppen människor för att lösa ett fall som inte ens behöver vara ett brott.

Hill kan det här med karaktärer. Trots en månghövdad uppsättning centrala personer så hänger det hela ihop och ger en ytterligare dimension åt kriminalromansformatet. Samtliga familjemedlemmar i den dödes familj samt Dalziel själv och en och annan hemlig agent presenteras i form av kapitellånga vittnesmål och bidrar med en mer allmänmänsklig vinkel. Han knyter också snyggt ihop handlingen med tidigare alster utan att bli uppenbar eller upprepa sig. Sedan är det omöjligt att inte falla för den omöjlige Dalziel.

Till de fåtaliga invändningarna skulle kunna höra en möjligtvis något överkonspiratorisk upplösning och en faiblesse för smutsig byk som nödvändigtvis inte behöver vara orealistisk men kanske däremot något överdriven. Men det är petitesser i det stora hela.

Hill vet vad han håller på med. Godmorgon midnatt är ett gediget arbete och om man vill läsa en både god och lite annorlunda deckare så rekommenderas han varmt.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2006-03-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-20 10:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1969

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?