Utgiven | 1999 |
---|---|
ISBN | 9197175382 |
Sidor | 125 |
Orginaltitel | Kagirinaku tomei ni chikai buru |
Översättare | Ylva Stålmarck |
Först utgiven | 1976 |
Ryu är 19 år. När han inte tar droger, har meningslöst sex och spyr ihop med sina kompisar tar han droger, har meningslöst plågsamt sex och spyr på den amerikanska militärbasen i närheten. Över huvud taget svärmar den här boken över av droger, otäckt sex och spyor, så om du känner att du fick din dos av detta i exempelvis Rules of Attraction är det kanske läge att stå över den här romanen. Detta är betydligt grövre och skitigare.
Oändligt blå utspelar sig på 1970-talet och soundtracket är utan tvivel The Doors. Det är ungdomsupprorens tid, och även i Japan protesterade människor mot Vietnamkriget, som delvis sköttes från amerikanska baser i Japan. I Ryus och hans vänners tillvaro finns emellertid inget politiskt. Närvaron av de amerikanska soldaterna betyder helt enkelt större tillgång till droger. På basen utspelar sig också de allra vidrigaste scenerna i romanen, där Ryu och de andra japanska ungdomarna går på fester som är regelrätta orgier i sexuell förnedring och utnyttjande.
Drogromantik är det knappast. Ryu och hans kompisar stoppar i sig allt de kan komma över, och det har aldrig någonsin några åtråvärda resultat. Korta ögonblick av samförstånd och magi smulas sönder av en oändlig räcka nojor, bråk, olyckor, misshandel och, just det, spyor.
Den skitiga ytan är emellertid inte allt. Här finns en dold, eller förträngd, psykologi och något visst plågsamt poetiskt i vad dessa genomtrasiga människor upplever och hur de interagerar med varandra. Vad som håller gänget samman, uppe, eller kvar i sin livsstil är diffust. Själva ifrågasätter de det sällan. Som grymma barn skrattar de åt varandras förnedring, någon gång glimtar ömhet förbi. Ofta är de helt enkelt avskärmade från både sina egna och andras känslor.
Också romanen ger intryck av att vara just trasig. Inte i komposition, men i berättandet. Kapitlen slutar ofta mitt i händelser, och hur situationerna slutat får vi möjligen veta indirekt. Detta är naturligtvis helt i linje med karaktärernas egen förmåga att förtränga saker.
De enda karaktärer som stunder längre än ögonblick ger intryck av att få verkligt mänsklig kontakt är Ryu och Lilly, flickan har bor tillsammans med. Att huvudpersonen Ryu är namne med författaren och att boken avslutas med en efterlysning av Lilly, ”om du läser den här boken”, gör den knappast mindre påträngande och hemsk.
Oändligt blå är snyggt skriven. Det finns visserligen en del slang och talspråk – som ju alltid är problematiskt i litteratur och inte mindre så i översatt litteratur – som man kan haka upp sig på, men ofta är det helt enkelt grovheten, i språk men framför allt i handling, som är plågsam. ”Ett knytnävsslag i magen” är en sådan där kritikerklyscha som gör sig påmind. Om man nu kan tänka sig ett slag i magen som varar en hel roman. Vad som är svårare att förklara är den trasighetens skira skönhetskänsla som finns någonstans där under.
Publicerad: 2005-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-06 12:46
2 kommentarer
En mycket bra bok som förtjänar sin kultstatus. Rå, erotisk, hemsk, vacker etc (om det förresten är någon som sitter på ett ex och som är av en annan åsikt, är jag intresserad av att köpa den).
#
Det är en mycket speciell bok som säger något om ett annat Japan, i en annan tid, än vi vanligtvis får berättelser från…och den är just äcklig och vacker – samtidigt. Jag har den och säljer den gärna vidare. (magdalena.alevra@swipnet.se)
#
Kommentera eller pinga (trackback).