Recension

: Vingklippt ängel
Vingklippt ängel Berny Pålsson
2005
Månpocket
8/10

En mörk men glittrande punkängel

Utgiven 2005
ISBN 9170012261
Sidor 271
Först utgiven 2004

Om författaren

Fotograf: Anna Torsteinsrud

Berny Pålsson är född 1983. Hon debuterade 2004 med självbiografin Vingklippt ängel, om självdestruktivitet, psykisk sjukdom och kampen för tillfrisknande på rader av behandlingshem. Uppföljaren Känn pulsen slå kom 2008.

Berny Pålsson – Författarens hemsida med massor av info och fina bilder.

Sök efter boken

Jag har tassat runt den här boken ett tag. Tänkt att jag kanske är mätt på det som onekligen blivit en genre – om än ständigt och tyvärr aktuell – kring unga tjejer som mår dåligt, som vänder smärtan inåt och gör sig själva illa. Det är en genre som det skrivits riktigt mycket bra i, det kan nog ingen förneka, men hur mycket orkar man? Men så dras jag ändå till bokens lite isiga punkestetik. Den där kombinationen av uppror och lekfullhet. Och det är en instinkt som leder helt rätt.

Berny Pålssons självbiografiska debut, Vingklippt ängel, är bland de svartaste skildringar av självdestruktivitet och psykiska problem jag någonsin läst. Jag tillbringar intensiva timmar med boken, med en ständig klump av illamående och smärta i magen. Vore det den enda sidan av boken tvivlar jag på att någon skulle orka läsa den.

Det handlar om ”blodets makt”, om den fysiska smärtan som lättnad och utväg och återvändsgränd, om lättheten i att förakta mänskligheten, ”DenGråMassan”. Om att göra sig till någon annan, en ängel i distanserat fågelperspektiv. Om det hisnande svåra i att landa, ta itu med och våga.

Det är mycket mörker och demoner och ren och skär smärta så man knappt kan andas, men samtidigt så brutalt jävla äkta. Och det finns på något konstigt sätt hopp. Lite glitter någonstans i allt det svarta. Det går att överleva till och med dessa bisarra uppväxtförhållanden, sådana groteska erfarenheter av både andra utagerande, trasiga människor omkring en och av psykvårdens nyckfulla behandlingar. Till och med en människa som levt med självplågande och demoner så länge hon kan minnas, som använder den självorsakade smärtan som snuttefilt och som nästan inte känner någon annan trygghet, kan våga, och få hjälp att våga, ta sig ut till något annat.

För det finns ljuspunkter, det finns vänner och vackra saker, filmer och livsviktig musik. Det finns försoning. Och det finns kraft. En jäkla livskraft och en vilja att formulera, en poetiskhet i svärta och glitter, en oerhörd mänsklig värme och förmåga att nå ut. Det är en styrka som imponerar. Både litterärt och personligen.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 19:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1801

14 kommentarer

So Psychogothic…

Dario Foé Oregistrerad 2005-10-30 01:42
 

den här boken är den vackraste och sorgligaste bok jag läst. för folk som ser ner på psykiskt sjuka och självdestruktiva rekommenderar jag, läs boken. nu menar jag inte att det är bra, eller att man ska tycka om självdestruktivitet, men man får en bra insikt i hur det känns. tro mig, för jag vet.

amanda Oregistrerad 2006-05-07 17:35
 

Boken vingklippt ängel är otroligt vacker och samtidigt hämsk. Jag har aldrig läst en sån bra bok som denna. Helt obeskriveligt bra tycker jag :)Berny pålsson är en fatasktisk författare hoppas du skriver mkt mera böker. Att leva ett liv som berny har gjort är frutansvärt. Jag älskar denna boken <3

Emmy Oregistrerad 2006-08-18 19:39
 

det är den absolut bästa boken jag har läst, svår att föstå att det verkligen har hänt. den beröde mej jävligt myk…

Ellis Oregistrerad 2006-09-09 18:31
 

Åhh jag älskar b9oken så hemsk men ändå så vacker <3

Angelica Oregistrerad 2006-10-06 10:21
 

Den här boken fick mig att inse hur dåligt dagens samhälle egentligen behandlar dem som behöver behandling. Ingen ska behöva åka in och ut på psyket i två år utan att bli bättre.

Emma Oregistrerad 2006-11-28 20:29
 

Den här boken är jätte hemsk men samtidig otroligt vacker.. Jag hatar böcker o läsa va det värsta jag visste men när en kompis sa till mig att jag var tvungen att läsa den kan jag inte slita mig ifrån den. Det är den absolut den bästa bok jag nånsin läst även att jag inte läst så många.. Hon är min stora idol bara att hon klarat att gå igenom så mycket… Boken har hjälpt mig så mycket och jag har bara berny att tacka.. <3

Sazza Oregistrerad 2007-02-09 15:15
 

boken är riktigt bra. har hjälpt en mycket =)

josefin Oregistrerad 2007-03-15 13:53
 

Boken är helt underbar. det går inte att slita sig från den..

Mariah Oregistrerad 2007-04-11 20:17
 

Jag har läst boken en gång tidigare, och nu läser jag den igen, men den är så jävla underbar. Men endå hemsk. Jag vet precis hur Berny känner, eftersom att liknande saker händer mej just nu. Hon har hjälpt mej genom hennes bok, bilder och allt liknande att förstå att man kan må bättre. Men jag vill inte behöva åka in på psyke för det. Har vart till PBU många gånger, men sprungit därifrån alla samtal utom ett. Det är hemskt när man känner hur man misslyckas :/ Jag hoppas att Berny kan hjälpa mej mer genom den andra boken också. Och det är så jävla synd om henne när Caspian dör :| Jag gråter och ryser varje gång jag läser det. Men tack Berny, du är ljuset i mitt mörker, och jag kommer alltid att älska dej, även om du inte vet vem jag är, men du är otroligt vacker och så jävla underbar och stark <'33333

Älle Oregistrerad 2007-09-04 14:52
 

Denna boken är otroligt bra och väldigt gripande. Väldigt fint skrivet <3

hannnah Oregistrerad 2008-01-11 08:39
 

Om du inte har läst den så gör det, det är den sorgligaste bok jag någonsin har läst. Jag läste nätterna långa. Grät floder o bara tänkte på henne. Bibliotikarien blev sur för att sidorna var blöta. LÄS OM DU INTE HAR LÄST <3 jag har läst tvåan den är så sorglig men det blir bra sedan <3

Lovisa Oregistrerad 2008-04-13 04:31
 

beca tkr om boken, faktiskt jätte mkt (a' .. har en kompis, som suttit/sitter på behandlingshem eller vad man ska kalla det för, och hon har flyttats från två eller tre olika nu.. den hära boken fick mig förstå massa som jag aldrig innan hade tänkt på .. jag älskarden hära boken, den fick framm känlsor å tankar som jag innan inte hade om livet. :) dt ända jag kan säga äe att jag älskarden! <3' till dig som inte läst den; jag tkr du ska läsa den. den äe otroligt bra! nu har beca lektion (a' <3'

bäcz. Oregistrerad 2008-04-14 13:32
 

den var väldit bra o dvår att fatta att dehar hänt :(

sofie Oregistrerad 2008-04-24 13:11
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?