Recension

: Utan pengar, utan bikini
Utan pengar, utan bikini Cecilia Davidsson
1999
Albert Bonniers förlag
3/10

Var dag ett liv

Utgiven 1999
ISBN 9100569682
Sidor 119
Först utgiven 1998

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Cecilia Davidsson var 30 år när hon släppte novellsamlingen ”En av dessa nätter” som tilldelades Katapultpriset för årets bästa debut 1994. Uppföljarna ”Utan pengar, utan bikini” och ”Vänta på vind”, också novellsamlingar, rönte stora framgångar och den förstnämnda nominerades till Expressens Getingpocket 1999. Hon har även skrivit bilderböcker för barn.

Bonniers – Mer på förlaget.

Sök efter boken

Miljöerna i Cecilia Davidssons novellsamling Utan pengar, utan bikini är vardagens miljöer och de ögonblick som novellerna vävs av är just vardagens händelser. Orden lämnas ute medan kaffebryggaren brygger lagomrostat kaffe någonstans eller överallt i Sverige. ”Vardagens dramatik” har jag hört det kallas utan att kunna sluta fundera på varför just denna vardag, som per definition borde finnas överallt för alla och envar, skulle vara så enastående passande som novellmaterial.

Redan vid novellsamlingens inledande ”Första snön” börjar längtandet efter Tjechov och det på väggen hängande geväret. Men det kommer inget gevär. Bara återhållna ord. Mellan man och kvinna, förälder och barn. Gammal och ung. Jag kommer på mig själv med att längta till kvällens premiär för Paradise Beach – med uttalade pakter, triangeldramer och intriger, långt bort från den händelselöshetens dramatik som präglar den novellsamling jag nu märker mig ha underligt svårt att förhålla mig objektiv till.

Jag vet att just denna blick för vardagens ögonblick och det återhållna språket har renderat Cecilia Davidsson mycken framgång. Och kanske är det just vardagens små mirakler och besvikelser vi behöver uppmärksamma ibland. För att landa och lugna ned oss mitt i ett brusande höghastighetssamhälle. Men särskilt spännande är det ju inte. Jämför man med en senare novellsamling som Vänta på vind så saknar jag i de tidiga noveller den distinkta förmågan att med några få meningar eller stycken skapa overklighet i verkligheten och spänning mitt i vardagens trygghet. Själva avstampet, den kittlande detaljen, saknas. Novellerna tar inte fart utan blir, förlåt uttrycket, hängande i luften.

Ragnar Strömberg skrev för länge sedan en uppskattande recension av Davidssons debutbok En av dessa nätter. Han skrev att hennes texter ”leker med läsarförväntningarna och drar dem vid näsan på ett elegant och mycket underhållande sätt”. Ja, då är jag väl dragen vid näsan. Rånad, men åtminstone rånad med finess, på allt vad läsarförväntningar heter. Ett offer i läsfåtöljen. Vardagsdramatik.

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2005-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 10:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1766

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?