Recension

: Kavalier & Clays fantastiska äventyr
Kavalier & Clays fantastiska äventyr Michael Chabon
2002
Tivoli
7/10

Hip to be square

Utgiven 2002
ISBN 9189293126
Sidor 667
Orginaltitel The Amazing Adventures of Kavalier & Clay
Översättare Einar Heckscher
Först utgiven 2000

Om författaren

Michael Chabon är född i Maryland USA och har hittills lyckats skriva tre romaner och två novellsamlingar. Romanen ”Kavalier & Clays fantastiska äventyr” belönades med Pulitzerpriset 2001 och kan på samma sätt som Chabons roman ”Wonderboys” komma att filmas då manus är under bearbetning för Paramount Pictures.

Michael Chabon – Läs om tidigare och kommande verk av författaren på hans egen hemsida.

Sök efter boken

Tecknade serier är dålig konst, dålig litteratur och fåniga hjältar i osannolikt tighta kostymer. De är ett angrepp på den goda mänskliga kulturen och fördärvar ungdomars hjärnor.

Ungefär så uppfattades ”Pulpkulturen” under det 1940-tal där Michael Chabons roman Kavalier & Clays fantastiska äventyr tar sin början. Bara månader innan Andra världskrigets utbrott lyckas den judiska familjen Kavalier smuggla ut den unge Josef ur från Prag, Europa och nazismens klor. Han når slutligen New York och den jämnårige kusinen Samuel Klayman. Med familjen kvar i ett ockuperat Prag funderar Josef över möjligheter att tjäna ihop pengar för att ordna flyktmöjligheter även för dem. Som son till en berömd utbrytarkung och som utbildad tecknare bestämmer han sig för att med Samuel som intrigmakare skapa en seriefigur: En superhjälte iklädd midnattsblå kostym med en dyrk som emblem på bröstet. Han skulle bekämpa och befria världen från brott. Befria folk. Befriaren.

Från ett vankelmodigt New York och USA, fortfarande stående utanför det egentliga kriget, börjar han att från serierutornas värld bekämpa nazismen och försöka föra familjen samman igen.

Man kan läsa Chabons roman som ett rent tidsdokument över fyrtiotalets USA. Ett land som efter att ha trätt in i Andra världskriget behövde sina superhjältar när hjältepapporna stred i Europa och Asien och hjältemammorna slet vid industrierna.

Fokuserar man på de två huvudkaraktärerna så finner man en utvecklingsroman som i sin skildring av två unga människors väg mot vuxenlivet känns angelägen och intressant även för dem inte helt förtrogna med den judiska befolkningens traditioner och levnadsbetingelser i 40-talets New York.

Eller så läser man den som en berättelse om en smutskastad konstforms kamp för upprättelse, en kamp som fortfarande pågår och som under senare år nått en ny fas, där de förut förlöjligade superhjältarna fått högre status i samband med att de japanska tecknade serierna rönt uppmärksamhet i västvärlden och Hollywood beslutat att slå mynt av varje slängkappa som finns i de gamla serieförlagens garderober. Chabon berättar utförligt om olika genrer, försäljningsstatistik och hur de olika serierna kom att utvecklas. Och även om detaljerna ibland tenderar att bromsa upp berättelsen om Josef och Samuel, Kavalier & Clay, så ger det en intressant bild av hur kriget fördes och fortfarande förs på den konstnärliga fronten.

Kavalier och Clays fantastiska äventyr är en roman om befrielse och att ta sig loss. Personlig, ideologisk och konstnärlig frigörelse. Ut ur rutorna.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2005-05-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-06 17:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1640

2 kommentarer

Litteratur för att återupptäcka den manliga sensibiliteten – genom serier? Inte vet jag, ej läst honom än, men det här tycker iallafall jag är rätt roligt: http://www.stormsillustration.com/L&C-1.html

hankypanky Oregistrerad 2005-05-29 13:36
 

har läst den här boken och den var väldigt seg… Man fick en väldig avsmak för 40-talet också var väl ändå en rätt ok bok sådär…

Ardel Mürzighiz Oregistrerad 2005-06-02 20:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?