Recension

: Ingen andra chans
Ingen andra chans Harlan Coben
2005
Månpocket
6/10

Funkar

Utgiven 2005
ISBN 9170012393
Orginaltitel No second chance
Översättare Lennart Olofsson

Om författaren

Harlan Coben är född 1962 i Newark i New Jersey. Han tilldelats Edgar Award, Shamus Award och Anthony Award. Förutom svenska översättningar så finns hans böcker på 27 språk.

Sök efter boken

Marc Seidman vaknar upp på ett sjukhus efter ett skottdrama där hans fru dödats och halvåret gamla dottern förts bort. När så en utväxling ska ske för pengar mot barn så går allt åt skogen och istället riktar polisen misstankarna mot Marc själv allt enligt tesen att den skyldige rent statistiskt ofta är mannen.

När så kidnapparna återkommer nästan två år senare med nya lösensummekrav så väljer Marc att med hjälp av sina närmaste och en gammal flamma klara biffen själv.

Till bokens fördel ska sägas att den har sidvändarpotential. Tempot är egentligen inte extremt högt men intrigen innehåller tillräckligt många intressanta frågetecken för att man inte rätt så omgående ska vilja ha svaren.

Karaktärerna är i mångt och mycket stereotypa och förutsägbara. FBI-snubbarna är töntigt hårdkokta, huvudpersonen själv osedvanligt dumdristig och hans gamla flamma givetvis före detta FBI-agent med ett fläckigt förflutet. Kidnapparna är så samvetslösa och onda att det nästan blir orealistiskt. Dessutom snuddar författaren vid en del moraliska dilemman utan att ta tag i dem och det karaktäriserar den här boken rätt väl – det blir ofta varken hackat eller malet.

Heder dock för ett relativt oväntat slut och i allmänhet spännande upplösning. Som helhet i hängmattan någon solig dag i sommar går den ner.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2005-05-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 12:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1641

4 kommentarer

Tack för recensionen. Har varit nyfiken på Coben ett bra tag utan tillfälle att läsa.

P Oregistrerad 2005-05-30 00:14
 

Mycket bra recension. Stämmer väldigt bra överens med boken. Jag har själv läst den, och jag rekommenderar den verkligen.

Mystica Oregistrerad 2005-05-30 06:12
 

bra recention, men tycker att boken var värd högre resultat…

Rebecka Oregistrerad 2006-01-27 14:40
 

Jag har läst Harlan Cobens böcker och visst, denna var faktiskt inte den bästa, men jag tycker ändo att den är tillräckligt bra för att få bättre betyg.

Bella Oregistrerad 2006-05-01 16:19
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?