Recension

: Försvunnen
Försvunnen Harlan Coben
2010
Forum Bokförlag
5/10

Nytt från Coben

Utgiven 2010
ISBN 9789137135731
Sidor 286
Orginaltitel Long Lost
Översättare Jan Malmsjö

Om författaren

Harlan Coben är född 1962 i Newark i New Jersey. Han tilldelats Edgar Award, Shamus Award och Anthony Award. Förutom svenska översättningar så finns hans böcker på 27 språk.

Sök efter boken

För tio år sedan flydde idrottsagenten Myron Bolitar och nyhetsankaret Terese Collins undan världen och for till en tropisk ö, där de upplevde en kort men intensiv kärlekshistoria. De hade en outtalad ömsesidig överenskommelse: De berättade inget om sitt förflutna för varandra utan koncentrerade sig enbart på nuet. Efter en kort tid skiljdes de åt, men ett par år senare hjälpte Terese till att rädda livet på Bolitars son. Det är bara naturligt att hon vänder sig till honom när hon plötsligt själv behöver hjälp.

När Terese Collins plötsligt ringer efter sju års tystnad blir Bolitar förbryllad. Hon bönfaller honom att träffa henne i Paris. Myrons liv på hemmaplan är något tilltrasslat med kärleksbekymmer efter en skolgårdsuppgörelse. Hans nyfikenhet och hoppet om en återförening med den exotiska Terese får honom att resa till Frankrike. Först blir Terese misstänkt för mordet på sin exmake, sedan råkar Bolitar döda en man i självförsvar och tvingas fly till England. Där får han reda på viktiga ledtrådar i fallet. Ett av de mer överraskande inslagen är att man hittat DNA-spår som tillhör Tereses dotter på en brottplats. Dottern dog i en bilolycka för tio år sedan – eller gjorde hon verkligen det?

Det här är den nionde boken om idrottsagenten Myron Bolitar, det är dock den första som har översatts till svenska. Jag misstänker att det ligger boken till last, karaktärerna känns endimensionella och det känns som att man missar något mellan raderna.

Harlan Coben är känd för att skriva rafflande bladvändare med högt tempo. Här känns det som om han har haft lite för bråttom när han skrivit boken: intrigen utvecklas snabbt, men istället för halsbrytande spänning landar man i något osannolikt utan att riktigt veta hur man tagit sig dit.

Jag har gillat Harlan Cobens stil ända sedan jag läste Berätta det inte för någon, och har läst alla böcker sedan dess. Ingen har riktigt nått upp till samma klass som den och det gör dessvärre inte den här heller. Men en stunds underhållning är den god för.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-07 21:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4029

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?