Recension

: Heroes vol 1
Heroes vol 1 Aron Eli Coleite, m fl
2007
DC Comics
8/10

”Save the cheerleader – save the world”

Hör du till dem som sitter stjärnögda och med en klump av förväntan i halsen bortåt 21:55 varje onsdagskväll? Serietidningsinspirerade superhjälteserien Heroes från teve har numera gått varvet runt och blivit seriealbum – en riktigt snygg inbunden samling att med lätt hjärta införliva i besattheten.

Tecknade serier baserade på teveserier är uppenbarligen en hur stor genre som helst. En hel del gemensamma nämnare medierna emellan gör visserligen övergången potentiellt tacksam, men visst, lika tacksamt är det förstås att prångla ut vad skräp som helst under kända och älskade varumärken. I det här fallet är resultatet dock godartat.

Heroes vol 1 samlar korta serier från början publicerade på näten parallellt med teveserien och producerade i nära samspel med den. Det ger en ovanligt synkad spin-off som snarare än motsäger och vimsar iväg kompletterar teveserien. Precis som på teve möter vi en rad olika karaktärer som kämpar med nyfunna superkrafter och försöker begripa sina roller i världen och berättelsen. Vi får veta vem Eden var innan hon blev Eden, hur Isaac första gången målade framtiden, hur Niki/Jessica kom att lägga vantarna på två miljoner dollar, en hel del om Hana Gitelmans användbara förmåga att läsa av all elektronisk kommunikation liksom om Lindermans och Petrelli seniors gemensamma förflutna.

En del historier fyller i små luckor man mycket väl kunde leva utan, andra utökar verkligen den komplicerade berättelsen om bomben i New York, mystiska organisationer, tidsresor och karaktärer som dör eller inte dör. Frossarvärde finns i större eller mindre grad boken igenom.

En stor del av detta frossarvärde består också i själva estetiken. Här lånas friskt från serietidningarnas klassiska guldålder. Saker som innehållsförteckning och deltitelsidor är riktiga små konstverk i toksnygg retrostil. Dessutom innehåller volymen en hel del av Tim Sales fantastiska bilder – Isaacs målningar i teveserien – och resten av teckningarna går i ungefär samma stil. Snyggt och coolt i mättade, mörka färger, med andra ord. Dessutom har tecknarna lyckats osedvanligt bra med karaktärslikheten. Samtliga figurer är klart igenkännbara från teve, vilket uppenbarligen inte är en självklarhet om man jämför med andra flermediala berättelser.

Fristående är den här boken emellertid inte. Jag har svårt att föreställa mig att någon som inte sett teveserien skulle få ut särskilt mycket av volymen. Men varför försöka? Ju mer desto roligare. Det är en populärkulturell devis som Heroes vol 1 faktiskt lever upp till. Superhjältar är SÅ här för att stanna.

Ella Andrén

Publicerad: 2007-12-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 23:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2744

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?