Utgiven | 2004 |
---|---|
ISBN | 9189646150 |
Sidor | 229 |
Orginaltitel | Witch child |
Översättare | Mona Eriksson |
Först utgiven | 2000 |
Insydda i ett gammalt lapptäckte finner man anteckningar från mitten av 1600-talet. De utgör en dagbok skriven av en ung kvinna i ett puritanskt nybyggarsamhälle. Såhär börjar de: ”Jag heter Mary och jag är en häxa.”
Mary har levt tillsammans med sin mormor i en liten engelsk by. När mormodern bränns på bål får Mary hjälp att fly av en mystisk kvinna. Hon följer med en grupp strängt religiösa emigranter till Massachusetts i Nordamerika. Strax utanför Salem slår de sig ner för att bygga ett nytt samhälle.
Mary har svårt att finna sin plats i den nya byn. Som flicka förväntas hon sysselsätta sig med hushållsgöromål och skvallra kring giftermålschanser. Allt okonventionellt och främmande ses av nybyggarna med oblida ögon. Men Mary vill röra sig fritt i skogen och blir bekant med en indianpojke och hans farfar. Där möter hon en tolerans och en ekologisk andlighet hon känner igen från sin mormor.
Men i nybyggarbyn väcker Marys beteende och örtkunskaper misstankar, hon anklagas för att vara häxa, och till slut måste hon lämna byn. Individualism ställs mot inskränkt kollektivism, nytänkande mot vidskepelse. Celia Rees använder medvetet den historiska miljön för att diskutera könsroller, etnocentrism och religionsfrihet – och hon gör det på ett sätt som är både spännande och lärorikt att läsa.
Den som läst Arthur Millers pjäs Häxjakten (The Crucible) kommer att känna igen en hel del. Häxa utspelar sig i närheten av Salem och här finns såväl intrigerande unga kvinnor som präster med egen agenda. Där slutar emellertid likheten. Där Millers Abigail hör till dem som anklagar är Mary den som anklagas, där Abigail är lömsk och manipulativ är Mary välmenande, klok och modig.
Rees blandar historisk realism med fantastiska inslag. Hennes berättelse kan närmast beskrivas som en blandning mellan Utvandrarna och Avalons dimmor. Här finns stora mått av historisk trovärdighet, men också utrymme att skapa en stark kvinnlig huvudperson som i ett hämmat och förbjudande samhälle har mod att göra egna val och gå sina egna vägar.
Publicerad: 2005-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 13:34
15 kommentarer
Jag tycker att boken Häxa är mycket bra. Skulle vilja hitta nån sida med kanske mer fakta, eftersom det är en verklig händelse…
#
BOKEN ÖR JU INTE ALLS VERKLIG…VARFÖR LJÖG FÖRFATTAREN?? jaG ÄR BESVIKEN..JA TRODDE VERKLIGEN ATT DET VAR VERKLIGT….SÅ JÄVLA DÅLIGT GJORT AV HENNE…………………………
#
Jag tycker att boken Häxa är mycket bra. Skulle vilja hitta nån sida med kanske mer fakta, eftersom det är en verklig händelse…
yeeeh right ;)
#
Den e visste verklig bara för att jag sitter på hispan och hittade på att jag e 3 år betyder inte det att jag ljuger
#
gud vilken bra bok … jag e helt frälst…
och tänk att allt har hänt på riktigt!!!
Jag ville bara tacka dig Celia för att du skriver så bra TACK
#
Boken var faktist riktigt bra! Men jag har läst att allt var ett påhitt men jag vet inte riktigt vad jag ska tro på…
#
Jätte bra bok ;)
#
Kan ju säga så mycket som att denna boken är baserad på en verklig händelse och Celia rees har gjort en väldigt bra skildring på "mary papprena" fängslande och spännande tills sista sidan och jag kan med fullt hjärta rekommendera denna boken till dom som tycker om "reality" böker
#
Den bästa boken jag har läst och jag rekommenderar den till alla där ute som letar efter en spännande och gripande bok.
#
Jag tycker att Häxa var en av de bästa böckerna jag har läst. Den var spännande och man ville inte lägga den ifrån sig. jag vill gärna hitta fler böcker om häxor.
#
Boken är seg, men trotts det bra. Skulle vilja hitta lite mer fakta om Celia Rees!
#
Okej, jag har läst den här boken och på omslaget står det som sagt att det hittades papper från en dagbok som en viss ”Mary” skrivit, men hur kan man vara säker på att hon inte bara hittade på för att lyckas som författare?
På wikipedia står det dessutom att hon fick IDÉN till att skriva boken ”Häxa” genom hennes resa till Amerika.
Finns det någon som vet sanningen om denna boken är sann eller inte(?), så får de gärna höra av sig!
#
Anna – boken är en roman, dvs påhittad, så du får nog läsa omslag, förord och sådant som en del av påhittet. Men visst är det ett väldigt spännande påhitt?
#
Boken var jättebra men ibland var den lite luddig.. Nog den bästa bok jag läst!
#
Såklart handlar boken om ett budskap, inte en autentisk berättelse tll 100 %.
Meningen är ju att visa hur udda människor med mod tar sig fram jämfört med den stumma massan.
#
Kommentera eller pinga (trackback).