Recension

: Saga från Valhalla
Saga från Valhalla Johanne Hildebrandt
2004
Forum
4/10

Hildebrandt knyter ihop trådarna

Utgiven 2004
ISBN 9137121774
Sidor 380

Om författaren

Foto: Anna-Lena AhlströmFoto: Anna-Lena Ahlström

Johanne Hildebrandt är journalist och författare. Förutom trilogin om Valhalla har hon skrivit en uppmärksammad reportagebok från kriget på Balkan. År 2011 utkom reportageboken Krigare om svenska soldater i Afghanistan. År 2012 valdes Hildebrandt in i kungliga krigsvetenskapsakademien. Hon är den första kvinnan sedan akademin grundades 1796. Johanne Hildebrandt är uppvuxen i Västerbotten och är idag bosatt i Stockholm.

Sök efter boken

Historiska romaner med forntida motiv hör inte till vanligheterna. Kanske beror det på att det många gånger bristfälliga källmaterialet gör det svårt att väva samman helheter? Å andra sidan ges det således gott om utrymme för egna tolkningar för de hugade författarna. Möjligheter alltså men också faror och fällor att fastna i. Johanna Hildebrandt vågade och hon lyckades nästan ända fram. Enligt mig har hon bara gjort ett stort misstag vilket för mig är ganska avgörande. Hon råkade nämligen sätta ena foten i fantasysnaran vilket är tråkigt! Inte för att jag har något emot fantasy som sådant. Läser gärna historier med inslag av häxor, drakar och andra övernaturliga fenomen där det underbygger och förstärker helheten. Så är dock inte fallet med Valhallaböckerna och begreppet "fantasyhistoria" vilket det hela resulterar i klingar dåligt i mina öron.

Saga, dotter till Idun, huvudperson i bok två och dotterdotter till Freja, om vilken sviten inleddes, är liksom sina föregångare en stark kvinna med övernaturliga förmågor. Och det är runt henne och hennes mormor det hela kretsar. Det är bistra tider och Frejas folk hotas av obevekliga fiender. Skall Saga offras för de egnas bästa eller inte, det är frågan Freja ställs inför när trådarna skall knytas ihop.

Valhalla-trilogin som nu avslutas har fått beröm av både kritiker och läsare. Historien är också spännande och Hildebrandt är en god berättare och skildrare av de stora känslor som hela tiden ligger i förgrunden. Men det var ju det här med fantasy …

Hildebrandt har gjort noggranna efterforskningar tillsammans med arkeologisk expertis för att skapa trovärdiga miljöer till sina karaktärer. Så långt är allt också väl. Men varför i hela världen skall hon då blanda in gudomliga ingripande och häxkonster? Om hon vill illustrera starka kvinnor behöver hon ju inte samtidigt ta udden av deras prestationer genom att låta dem vara påverkade av högre makter. Fynden från bronsåldern tyder på ett rikt rituellt liv och det var möjligen så att kvinnor spelade viktiga roller i dessa sammanhang men deras styrka var i så fall att de lyckades manipulera sin omgivning snarare än att de besatt övernaturliga krafter.

Per Warmark

Publicerad: 2005-01-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1486

5 kommentarer

Manipulera…? De kunde inte helt enkelt bara vara intelligenta och dugliga…?

P Oregistrerad 2005-01-03 00:09
 

De kvinnor som lyckades påverka sin omgivning med hjälp av religiösa föreställningar var sannolikt både dugliga och intelligenta!

Per Warmark Medlem 2005-01-03 06:37
 

Ända fram till nu har alla maktmän "lyckats påverka" sin omgivning med religiösa föreställningar – såväl adel som kyrka som kungahus! Hur samhället verkligen såg ut på bronsåldern vet ju faktiskt ingen. Det är inte absolut säkert att det var helt genomsyrat av religion.

P Oregistrerad 2005-01-03 10:57
 

Det är naturligtvis svårt att säga att ett samhälle under bronsåldern har varit helt genomsyrat av religion. Att religiösa handlingar förekommit verkar däremot avgjort. Och om nu kvinnorna i Hildebrandts värld skall utgöra en maktelit motsvarande adel, kyrka och kungahus tycker jag att det borde vara rimligt att de skulle kunna påverka sin omgivning utan hjälp.

Per Warmark Medlem 2005-01-03 11:16
 

Den delen håller jag med om! Fantasy är inte heller min tekopp. Det var bara ditt ordval när det gällde kvinnor i maktpositioner – "manipulerande"…

P Oregistrerad 2005-01-03 12:26
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?