Gästrecension

: Järnets tid
Järnets tid Robert Jordan
2001
Natur och Kultur
8/10

Påminnelse till slutet som inte finns inom räckhåll

Utgiven 2001
ISBN 9127081796
Orginaltitel The Path of Daggers
Översättare Jan Risheden

Om författaren

Robert Jordan heter egentligen James Oliver Rigney Jr och han är författare till en av de mest framgångsrika fantasyserierna någonsin, The Wheel of Time eller Sagan om Drakens Återkomst som serien heter på svenska.

Intervju på scifi.com – En lite fjäskig intervju på scifi.com.

Det amerikanska förlagets webbplats om Jordan – Här kan du läsa det första kapitlet direkt. Du hittar också en filmad intervju med Jordan.

Det svenska förlagets sida om Jordan – Natur och Kultur ger ut ”Sagan om Drakens Återkomst” på svenska.

Det engelska förlagets webbplats om Jordan – Intervjuer med Jordan och annat trevligt på det engelska förlagets webbplats.

En fansite – En fansite som bland annat hämtar material från newsgroups.

Gästinformation

Bakom namnet Kit Walker döljer sig en man i sina bästa år som ursprungligen kommer från landet mellan de två floderna. Kit är en gedigen fantasy-läsare som började läsa fantasy-böcker redan i 12-årsåldern. Han avverkar cirka en och halv bok i veckan och har uppskattningsvis plöjt närmare 250 st böcker i genren fantasy.

Sök efter boken

Att Robert Jordan tillhör den främsta skaran av fantasy-författare råder det ingen tvekan om. Att han vet hur man skall förtrolla sina läsare råder det heller ingen tvekan om. Dock är det inte lika lätt att avgöra huruvida Jordan går till historien som den absolut främsta av sina likar. Med detta vill jag inte påstå att J.R.R Tolkien (fadern av fantasy-genren) skulle vara det, även om Tolkiens verk är riktigt bra.

"Järnets tid" är fylld med spänning och ständiga intriger, och sakta får vi följa huvudrollsinnehavarna i deras kamp mot ondskan. Vägen till den sista striden mot ondskan kantras av faror och ständigt skiftande hotbilder. Rand, Mat och Perrins öden börjar klarna allt mer och Rand börjar förbereda sig inför sitt möte med den allt tydligare ondskan. Fienden (ondskan) börjar också dyka upp på de mest oväntade ställena, och förräderi tar sig i uttryck i olika skepnader.

Trots att "Järnets tid" är en väldigt läsvärd bok, den innehåller allt som en fantasy-bok bör innehålla, märker man tendenser till att Robert Jordans äventyrsserie urholkas. Han börjar helt enkelt trötta ut läsaren. Efter att ha läst hans tidigare böcker (15 st) börjar man som läsare undra när serien skall närma sig ett slut. De tre senaste böckerna har på intet sätt närmat sig ett slut och "Järnets tid" känns därför som en påminnelse till slutet som inte finns inom räckhåll. Tyvärr trampar Jordan vidare som om tiden står stilla och som om läsarens ork aldrig skulle tryta.

Som en gedigen fantasy-läsare, och med förhoppningsvis inom kort fantasy- författare, börjar man allt mer förlora respekt för Jordans författarskap. Förberedelsen inför den sista striden mellan det goda och ondskan tycks stanna på förberedelsestadiet. varför Jordan inte har ett avslut inom räckhåll är för mig en gåta.

Andra fantasy författare jämnvärdiga Jordan, så som E. Feist, David Eddings och Elisabeth Moon framstår allt mer som bättre skickade författare, de vet trots allt hur man skall knyta ihop säcken. Förmodligen blir det de två kommande böckerna som avgör huruvida Jordan säkerställer sin position som den främsta fantasy-författaren eller ej. Antingen tröttar han ut läsaren eller så lämnar han ett starkt intryck och arv hos läsaren. Skärpning Jordan.

Kit Walker

Publicerad: 2001-03-31 00:00 / Uppdaterad: 2001-03-31 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #155

4 kommentarer

Du skriver att han tröttar ut läsaren och att det är en gåta att avslutet inte är inom räckhåll. Det må vara din åsikt. Min åsikt är först och främst att det är en mycket dåligt skriven rescension då du enbart framhåller dina åsikter ur ett och samma perspektiv – en bra rescension tar hänsyn till att andra har egna åsikter och att saker och ting oftast har både för och nackdelar. Sen håller jag inte alls med dig. Att serien, jämfört med andra, i princip är oändlig tycker jag är en av de bästa egenskaperna med WoT, och att Jordan lyckas göra serien konstant fängslande och drivande med bibehållen kvalité utan att komma till ett tidigt slut tycker jag är otroligt. Pga detta ,och att storyn och sättet han skriver på är oslagbart, är det för mig det bästa litterära verk jag stött på.
//Patrik

Patrik Oregistrerad 2006-05-09 14:57
 

RJ's Wheel of Time började mycket lovande (om än något Tolkien-influerat), men har nu svällt till en omöjlig såpopera. Endimensionella karaktärer, onödiga och repetitiva beskrivningar av kläder etc, samt totalt ointressanta subplots med lika ointressanta bifigurer gör denna smörja outhärdlig. Det är så tydligt att RJ försöker mjölka ur sina läsare pengar genom att bara hålla serien igång. Först skulle detta bli en serie på 6 böcker, sedan utlovade han 8, och nu är vi uppe i 11. Uppenbarligen kan karln inte sluta skriva. Hans tröttsamma, malande, repetitiva stil gör att man som läsare tröttnar. RJ har ruinerat sin egen skapelse och hamnat i ett såpoperaträsk. Han kanske skulle skriva nya avsnitt till Dallas istället?

Lars Oregistrerad 2006-05-12 20:54
 

Du skriver att han tröttar ut läsaren och att det är en gåta att avslutet inte är inom räckhåll. Det må vara din åsikt. Min åsikt är först och främst att det är en mycket dåligt skriven rescension då du enbart framhåller dina åsikter ur ett och samma perspektiv – en bra rescension tar hänsyn till att andra har egna åsikter och att saker och ting oftast har både för och nackdelar. Sen håller jag inte alls med dig. Att serien, jämfört med andra, i princip är oändlig tycker jag är en av de bästa egenskaperna med WoT, och att Jordan lyckas göra serien konstant fängslande och drivande med bibehållen kvalité utan att komma till ett tidigt slut tycker jag är otroligt. Pga detta ,och att storyn och sättet han skriver på är oslagbart, är det för mig det bästa litterära verk jag stött på.
//sara

sara Oregistrerad 2006-12-07 19:33
 

Du skriver att han tröttar ut läsaren och att det är en gåta att avslutet inte är inom räckhåll. Det må vara din åsikt. Min åsikt är först och främst att det är en mycket dåligt skriven rescension då du enbart framhåller dina åsikter ur ett och samma perspektiv – en bra rescension tar hänsyn till att andra har egna åsikter och att saker och ting oftast har både för och nackdelar. Sen håller jag inte alls med dig. Att serien, jämfört med andra, i princip är oändlig tycker jag är en av de bästa egenskaperna med WoT, och att Jordan lyckas göra serien konstant fängslande och drivande med bibehållen kvalité utan att komma till ett tidigt slut tycker jag är otroligt. Pga detta ,och att storyn och sättet han skriver på är oslagbart, är det för mig det bästa litterära verk jag stött på.
//Ebba

ebba Oregistrerad 2007-10-19 13:03
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?