Recension

: Mörkrets makter
Mörkrets makter Saga Borg
2003
Egmont Richters
6/10

Svensk Saga

Utgiven 2003
ISBN 9177152964
Sidor 351

Om författaren

Bakom pseudonymen Saga Borg döljer sig Diane Karlstrom (f.d. Alfredhsson) och Carola Haglund. Jesper Svensson som tidigare var en del av gruppen har dragit sig tillbaka. Samma gäng finns bakom Teo Troy som står som författare till en del ungdomsböcker.

Sök efter boken

Det är alltid spännande med fantasy från Sverige. Tyvärr är väl inte erfarenheterna dom bästa alla gånger och jag läser för lite av det som kommer ut nu för tiden. Mycket av det jag läst tidigare har känts som äventyr till Drakar & Demoner utan rollspelsbiten… Man fortsätter i och för sig hoppas och den här gången så infriades till slut förväntningarna. Jag blev till och med sugen på att plocka upp Sagan om Rand av debutanten Cecilia Wennerström som ligger i bokhyllan för att se om det kanske är en trend. Man fortsätter som sagt var att hoppas.

Boken börjar med lite material som lotsar oss in i världen och på webbplatsen finns mycket intressant och läsvärt om allt som rör serien och författarna. Saga Borg har lyckats få till en bra och spännande historia kring Völvan Jorun som med Jarastaven kämpar för Urla (ungefär som Moder jord). Mot sig har hon den manliga "Urlas skugga" som slitit sig loss från Urla och nu härjar fritt i världen. När Jorun är på handelsfärd styrs hon av känslor från Urla stegen bort från handelsleden. Hon leds mot en plats där en ritual för att fånga Urlas skugga pågår. Det är hela tiden oklart vad målet är. Ska hon hjälpa till i ritualen, förhindra den eller kanske påverka utgången på något annat sätt? Borg har satt samman en intressant historia som jag verkligen uppskattar. Den är inget mästerverk men bra och helt klart på rätt väg. Den riktar sig till en något yngre publik utan att vara barnslig. En vuxen med fantasyintresse får lätt ut några sköna kvällar ur den. Det ska bli spännande att följa seriens utveckling.

Detta är bok fem i Jarastavens vandring. Richters har beställt nio delar totalt så det är en rejäl serie det handlar om. Mörkrets makter verkar vara en bra del att börja med för den (som jag) som inte läst dom tidigare delarna. Det är första gången som Jorun är huvudperson istället för modern Siri. På sin webbplats påpekar Borg att serien handlar om Jarastaven och inte om Siri eller Jorun så man kanske ska vara förberedd på fler eventuella förändringar.

Historien utspelar sig i södra Sverige och i Danmark en bit in på 300-talet e.Kr. Dom flesta huvudpersoner är kvinnor och kvinnor är också dom enda som kan kommunicera med Urla. Det finns en del män med men dom har oftast inte så mycket med handlingen att göra. När det i traditionell fantasy är kvinnorna som har makten är dom ofta maktfullkomliga och i många fall rent av korkade. Inte så i Borgs böcker. I alla fall inte generellt. Skönt.

Det verkar som om striden mellan manligt och kvinnligt kommer bli det dominerande temat i fortsättningen. Ska bli spännande att se ur Borg hanterar detta. Det kan lätt bli konstigt. Hittills har dom lyckats och det finns ingen anledning att tro att det inte kommer fortsätta på samma sätt.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2004-01-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 11:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1039

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?