Recension

: Den sista striden
Den sista striden Niklas Krog
2002
Rabén & Sjögren
6/10

I skuggan av Alexander

Utgiven 2002
ISBN 9129652731
Sidor 220

Om författaren

Niklas Krog, född 1965, är författare och debuterade med Under Guds himmel (1996), en historia om korstågstiden. Han har skrivit historiska berättelser och även fantasy och science fiction för barn och ungdomar. Han har även ett SM-guld i basket med Alby.

Sök efter boken

Den sista striden är den avslutande delen i trilogin om den agrianske ynglingen Janus. Janus bröt upp från sitt liv som fåraherde för att följa Alexander på hans tåg mot Asien. Tillsammans med två kamrater Troj och Kaleb deltar han i flera stider och i takt med den makedoniske kungens framgångar blir de dock alltmer besvikna och desillusionerade. När den tredje boken inleds har både Troj och Kaleb blivit dödade. Troj föll i strid och Kaleb blev mördad av Janus bror som också han anslutit till hären. Janus är ensam kvar, ruvar på hämd samtidigt som erövringståget fortsätter.

Historiens huvudperson är alltså inte Alexander den store men han är ändå den som driver historien framåt och till slut också avslutar den. Niklas Krog har helt enkelt valt att låta de agrianska huvudperonsernas öden utspela sig i skuggan av Alexanders. Det är ett mycket effektivt och smart sätt att bygga en historisk roman. Genom att göra på detta sätt har författaren en fix och färdig mall att luta sig emot men ändå friheten att krydda och spinna vidare efter eget huvud.

Historien som helhet är väl berättad och trådarna knyts ihop på ett fungerande sätt i denna sista del. Som ungdomsbok fungerar den förmodligen perfekt då innehållet är både lättillgängligt och spännande.

Per Warmark

Publicerad: 2004-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:24

Kategori: Recension | Recension: #1434

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?