Text

Tema: Alexander den store

Tema: Alexander den storeAlexander den store är i ropet.

Lite filmfakta och namedropping: Idag, den 26/11 2004, går Oliver Stones sto(ne)r-film Alexander upp med en tvålfager Collin Farell i huvudrollen. Om cirka ett år kommer Baz Luhrmanns film som baseras på Valerio Massimo Manfredis trilogi om Alexander med, kanske man antar, en inte mycket mindre blonderad Leonardo DiCaprio.

I litteraturen känner vi Alexander främst genom Arrianos skrifter som bygger på muntliga berättelser från de som deltog i fälttågen. Det lär även ha existerat många andra verk, men som gått förlorade i historien.

Alexanderromanen tillhör sagokretsen kring Alexander den store. Den äldsta levnadsskildringen, från Egypten ca 200 e.Kr., går under Kallisthenes författarnamn. Bland medeltidens många översättningar och omdiktningar finns en svensk verstolkning från ca 1380.

Här nedan följer fem recensioner av Per. Vi hoppas de kan ledsaga dig till vidare läsning om en av historiens stora mytgestalter.


Arrianos: Alexander den store
Om filmen suger

”Mastodontfilmer med antika motiv har på senare år fått ett uppsving. Ett flertal av dessa har också historisk bakgrund. Gladiator, Kampen om Gallien, Attila, Julius Ceasar och Troja är några exempel. Den nya animationstekniken har gjort storskaliga och pompösa filmatiseringar möjliga till bråkdelen av den kostnad det tidigare…” Läs mer


Valerio Massimo Manfredi: Alexander, ödets son
Okomplicerat och spännande

”Manfredis triologi om Alexander den store, i vilken Ödets son är den första delen, ligger till grund för den andra av de två aktuella filmatiseringarna om den framgångsrike erövraren. Den regisseras av Baz Luhrmann och beräknas vara klar om något år. Det dröjer alltså ett tag innan vi kan jämföra den filmversionen med Oliver Stones…” Läs mer


Mary Renault: Alexander min härskare
Alexander in på skinnet

”Bagoas, kung Darius unge enuck, som efter dennes död hamnar i Alexanders tjänst minns tillbaka sitt liv. Han minns den kärlek och vänskap som kom att råda mellan honom och den makedoniske kungen. Berättelsen är fiktion men mycket av det som beskrivs går att härleda historiskt. Bagoas öde finns dokumenterat, om än…” Läs mer


Niklas Krog: Den sista striden
I skuggan av Alexander

”Den sista striden är den avslutande delen i trilogin om den agrianske ynglingen Janus. Janus bröt upp från sitt liv som fåraherde för att följa Alexander på hans tåg mot Asien. Tillsammans med två kamrater Troj och Kaleb deltar han i flera stider och i takt med den makedoniske kungens framgångar blir de dock alltmer besvikna…” Läs mer


Artur Lundkvist: Krigarens dikt
Lundkvist om Alexander

”Artur Lundkvist blandar i sin Krigarens dikt fiktion och fakta. Efter att ha läst boken verkar det dock som om endast författarens skönlitterära berättarlust har hindrat honom från att skriva en mer renodlad historiebok. Undertiteln ”En sannolik framställning av Alexander den stores handlingar och levnadsöden” skvallrar…” Läs mer

Fler temasidor på dagensbok.com …

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2004-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 22:13

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?