Recension

: En lycklig man
En lycklig man Arto Paasilinna
2004
Brombergs
7/10

Ett tryggt författarskap

Utgiven 2004
ISBN 9176089967
Sidor 188
Orginaltitel Onnelinen mies
Översättare Camilla Frostell

Om författaren

Arto Paasilinna föddes den 20 april 1942 i finska Lappland. Fram till mitten av 70-talet var han journalist, men bestämde sig därefter för att börja skriva böcker på heltid. Debuten gjorde han dock redan som 22-åring. Sedan dess har han givit ut ungefär en bok om året

Nordens roligaste författare – En inofficiell hyllningssida.

Sök efter boken

För mig är Paasilinna synonymt med trygghet – främst av två anledningar: han gör mig aldrig besviken rent litterärt och han väcker varma känslor inom mig i sina skildringar av det finska livet. Det enkla livet, det förflutna, det snart bortglömda.

Tänker på min barndom. Alla människor och miljöer som korsat min väg som liten pojk. Gubbar och gummor, enstöringar och alkisar. Spartanska bondhus, mörka skogar, djupa sjöar. Typiska finska arketyper, typisk finsk verklighet. Ett reserverat vemod i en outtalad glädje. Glädjen för det lilla, det självklara, det snart bortglömda.

Det är just detta som Paasilinna lyckas sätta fingret på utan att fördenskull varken försköna, moralisera eller dra snyfthistorier om någon eller något. Han skriver enkla historier om enkla människor i en enkel miljö. Små vardagsepos som för tankarna till Kalevala. Precis så är det även med En lycklig man. Den golvar mig inte men inger en trygghet som ibland är ack så välbehövlig. Och det är jag tacksam för.

Ty man skall uppskatta det lilla i livet.

Textutdrag (Visa/göm)

Mikael Lehikoinen

Publicerad: 2004-11-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-06 13:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1426

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?