Gästrecension

: Den käre bortgångne
Den käre bortgångne Evelyn Waugh
1965
Wahlström & Widstrand
9/10

Och störst av allt

Utgiven 1965
Sidor 127
Orginaltitel The loved one
Först utgiven 1948

Om författaren

Evelyn Waugh (1903-1966)
En av de mest inflytelserika engelska författarna från detta förr århundradet. Waugh skrev redan under sina skolår och fick sin första roman ”Decline and Fall” publicerad 1928. Den första romanen fick lysande kritik och han fortsatte skriva, mest romaner men även reseskildringar och pjäser. Både Evelyn och hans bror Alec var berömda författre och på 1950-talet var det Alec som var den stora fixstjärnan.

Gästinformation

Christina Hoffmann är född 1964 och driver eget företag inom strategi och kommunikation. Hon debuterade 2004 med romanen "Elias bok".

Sök efter boken

Störst av allt må vara kärleken. Men minst lika stora är döden och ditt anseende. Du undkommer ingen av dem.

I Evelyn Waughs roman "The Loved One" är kärlek, anseende och död alla lika viktiga. Och framför allt lika kostsamma. Utan anseende ingen kärlek. Utan kärlek inget anseende. Utan anseende ingen död värd namnet.

Dennis Barlow är poet, en brittisk poet. Men hans ambitioner sträcker sig längre, och han beger sig till landet på andra sidan havet. I Hollywood hoppas Barlow finna krukan med guld vid regnbågens slut. Där ska hans drömmar bli verklighet.

Sir Francis, en äldre engelsman som skaffat sig en position i den nya världen, tar Barlow under sina vingars beskydd. Men amerikanerna visar ingen förstående för Barlows litterära ambitioner och istället tar han jobb på en djurkyrkogård. Där kan han åtminstone skriva sin poesi mellan djurkremeringarna. Och eftersom de rika i Hollywood sörjer för sina husdjur även efter döden, anser Barlow att han trots allt har en uppgift.

När så Sir Francis själv får erfara att han redan har passerat sitt "bäst-före-datum" i Hollywood ("Just another has-been") och förlorar inte bara sitt arbetsrum, utan också sin plats i Hollywood och i världen – sitt anseende – begår han självmord.

Barlow får uppgiften att ordna en värdig begravning. En sådan kostar pengar, vilket Barlow inte har. Men det finns flera engelsmän som gärna öppnar plånboken för den käre bortgångne, och samtidigt utan framgång försöker få Barlow att inse sitt eget misslyckande, ge upp och återvända hem, till den gamla världen. Allt för att de inte själva ska riskera att fläcka det anseende de ännu åtnjuter ("it will be money well spent if it puts the British colony right in the eyes of the industry").

Sålunda stiftar Barlow bekantskap med Whispering Glades Memorial Park. En plats där människor med anseende får sin viloplats, betalad av människor som vill bevara sitt eget dito. Motsvarigheten heter Happier Hunting Ground. Det är där Barlow hjälper samma människor att finna den rätta viloplatsen för sina högt aktade husdjur.

På platsen för de döda möter Barlow kärleken i Aimée Thanatogenos, de dödas sminkös. Han möter kärleken och döden på samma plats, och samtidigt står han ansikte mot ansikte med avgrunden som skiljer England och Amerika åt ("I presume the Loved One was Caucasian?" "No, why did you think that? He was purely English." "English are purely Caucasian, Mr Barlow. This is a restricted park.").

En olycklig kärlek, förstås. Utan anseende ingen kärlek, och något sådant har ju inte Barlow.

"The Loved One" är en underbar satir, som utan vackra omskrivningar visar att kärlek, anseende och död alla kostar oss lika mycket. Waugh skriver en destillerad och vacker prosa (Waugh har själv hävdat att han betraktade skrivandet som en övning i språket, och inte som en undersökning av psykologiska karaktärer, de intresserade honom inte det minsta). Men under ytan lurar hans indignation över det moderna samhällets hyckleri och förmodligen skulle Waugh inte alls gilla mitt konstaterande, att hans roman är lika aktuell idag som när den först publicerades 1948.

I den "fria" världen handlar allt om anseende och förlorar man sitt anseende, ja, då förlorar man allt. That’s the name of the game.

Det här är en liten, äkta pärla. En bok som legat på mitt bord bredvid sängen i flera månader. Jag kan inte skiljas ifrån den, inte bara ställa in den, decimera den till en ynklig, smal bokrygg, bland alla de andra i min bokhylla.

Den här boken är definitivt värd ett bättre anseende.

Christina Hoffmann

Publicerad: 2004-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2004-11-20 00:00

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #1425

2 kommentarer

En nia för recensionen.

P Oregistrerad 2004-11-20 07:32
 

ja, precis. bra överblick, inga onödiga utläggningar och välfångade uttryck. snygg hopknytning i slutet också.

gustav Oregistrerad 2004-11-20 14:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?