Recension

: Lär känna psykopaten
Lär känna psykopaten Görel Kristina Näslund
2004
Natur och Kultur
4/10

Vem är psykopat?

Utgiven 2004
ISBN 9127097943
Sidor 218

Om författaren

Görel Kristina Näslund är författare, leg. psykolog och medicine doktor. Hon har tidigare givit ut bland annat ”Hälsopraktika” (1997), ”Skratta och må bra” (1997), ”Borderline personlighetsstörning” (1998) och ”Det goda skrattet” (2001).

Sök efter boken

Psykopater stöter man på lite här och var i skönlitteraturen. Inte minst i kriminalromaner. Efter att ha tagit del av den checklista över psykopatens egenskaper som Görel Kristina Näslund använder i sin nya bok Lär känna psykopaten passar många in som jag inte tidigare tänkt på. Jämför själv, listan i sin helhet finns till vänster. Visst kan Cervantes Don Quijote och Jean i Strindbergs drama Fröken Julie anses ha psykopatiska drag, bara för att ta två välkända exempel.

Görel Kristina Näslund är legitimerad psykolog, liksom Martin Grann som har skrivit det lovordande förordet. Jag är inte psykolog och läser den som lekman i ämnet, vilket är fullt möjligt.

För att lära känna en psykopat får vi träffa tre personer i korta intervjuer. Bland annat Daniel Oderth Demuynck, mer känd som Clark Olofsson. Ytterligare två intervjuas om sina erfarenheter av att ha levt ihop med psykopater.

Näslund ger en bra bakgrund till begreppen psykopat och psykopati. Inom psykiatrin har de varit och är fortfarande kontroversiella, menar hon. I vardagsspråket är ju psykopat i det närmaste ett skällsord, som idiot eller dåre ungefär. Kanske därför som många inte vill tala om det som en vetenskap. Hittills är det främst i USA som forskning bedrivits. Med den här boken vill Näslund ändra på den saken och förankra liknande studier till svenska förhållanden.

Hon gör det genom att dra paralleller mellan den allt mer ökande kriminaliteten i samhället och den bristande vården för potentiella psykopater. Det går nämligen att upptäcka tidigt, enligt Näslund. Men förståelsen för dessa personer är minimal idag och resurserna mikroskopiska. Fokus ligger till störts delen på de unga och den preventiva vården, och jobbar du dagligen med människor som socionom eller liknande kommer du känna igen mycket av det som Näslund skriver.

I sina slutsatser är hon säker på sin sak. Så pass säker att hennes trovärdighet många gånger vacklar i mina ögon. Ingående beskriver hon med medicinska termer vilka genetiska och biologiska förutsättningar som krävs för att en individ ska utveckla psykopati, samtidigt som uppväxtmiljö och uppfostran har stor inverkan. Det köper jag. Men att tvärsäkert vräka ur sig att människan inte har ett fritt val och att vi inte kan påverka hur vi vill vara och bli, är för mig att sätta ett flertusenårigt filosofiskt och humanistiskt tänkande i skamvrån. Näslund menar att den fria viljan är en chimär och att vi styrs av vår biologiska utveckling.

Lika säker är hon på att misshandlade pojkar misshandlar i sin tur. Och du har nog redan listat ut det, psykopater är män och offren kvinnor, när Näslund ger exempel. Kanske är det så, men att gång på gång ta upp sol-och-våraren som psykopat blir till slut bara komiskt.

Bokens titel till trots får jag inte riktigt lära känna någon psykopat. Porträtten som finns med är allt för ytliga och onyanserade. Syftet med dem försvinner. Jag hade hellre sett en fördjupning och problematisering av psykopatbegreppet på dessa personer än det smått spretiga upplägg som boken nu har. Då tror jag att Näslund hade givit en intressantare bild av hur diagnosen psykopati ställs och hur komplext det måste vara.

Stilen är populärvetenskaplig i sin ton och riktar sig mot allmänheten, med tyvärr ger den som sagt ett osammanhängande intryck. Bitvis liknar det ett läromedel, bitvis rena instruktionerna om vad man ska göra när man upptäcker i psykopat i sin närhet. Detta blandat med vetenskapliga forskningsresultat, svenska lagar om ungdomsvård och egna spekulationer kring tidningsrubriker, populärkultur och att kärnfamiljen är en norm som samhället bör eftersträva.

Vill du lära känna en psykopat i all sin komplexitet ska du nog hellre ägna dig åt skönlitteraturen. Näslund ger själv några lästips; bland annat John le Carrés En perfekt spion (som delvis lär vara självbiografisk). Dock kan nog den här boken platsa i kurslitteraturen för socionomer, psykologer och kanske litteraturvetare, som diskussionsunderlag. Även den svenska deckarförfattarskolan kan använda den som inspiration när nästa brottsling ska ta form.

Textutdrag (Visa/göm)

David Enemar

Publicerad: 2004-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-19 15:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1246

6 kommentarer

subjektiva ideer vävs ihop med forskningsteoerier som varit obsolet i snart 10 års tid. Ingen bok att rekommendera.

oseriös Oregistrerad 2005-11-06 02:35
 

PSYKOPATEN

Om man pratar om psykopater handlar det om ett stort område, den våldsamma typen avslöjar sig själv genom att utöva våld och begå brott, det rör sig om synliga defekter som samhället kan gripa in mot.
Den farligaste sorten för vanliga människor är de som håller sig inom lagens gräns, smygande och sökande efter det lämpliga offret.
Den jag tänker på är den ljugande och manipulerande typen som är bra på att leva ett konstlat liv, allt för att få nyckeln till offrets hjärna, överta och skapa förvirring och kaos.
En psykopat erkänner aldrig några fel med ett undantag, när detta sker är det utstuderat för vinnings skull, väcka tycka synd om känslor, vinna mera mark och få offret att känna sig usel, med mångårig träning tittar han dig rakt i ögonen och ljuger, räcker inte det ljuger han igen och igen, blir han avslöjad är alltid felet andras och konstigt nog blir han ofta trodd.
Samvete och ånger som styr oss människor saknas hos psykopaten, i stället använder denna andras samvete i sina mål att styra, ställa och överta.
En psykopat härskar genom att söndra och isolera offren, när hjärnan är övertagen njuter han av makten, kaoset och den ondska han producerar.
Är han snäll, rar, ömsint, ångerfull, och gör det du tycker om, akta dig, han menar det inte, allt är inlärt och används för att manipulera och få dig att tro att det är äkta känslor, en stund senare kan ondskan drabba dig igen.
Du öppnar ditt innersta, du anförtror dig, blottar dina svagheter, psykopaten skaffar hållhakar, mins och använder dessa i framtiden för att skaffa övertaget.
För psykopaten själv är hans sätt att leva oklanderligt och rätt, någon ånger finns inte, man kan inte ångra något som man anser och tycker är det rätta, empatin förlorades redan i unga år och lång träning har utvecklat en ljugande egoist och människoplågare som alltid har rätt.
Att nästan uteslutande män är psykopater tror jag inte på, den sorten jag beskrivit här är andelen kvinnor betydande, den våldsbenägne typen är för det mesta män, de har i generna arvet att använda knytnävarna för att lösa konflikter.
Kvinnor använder sällan knytnävarna, är ondare än män beroende på att de är listigare, slugare och har en kropp de använder för att vinna och överta kärlekshungrande mäns förstånd.
En man som faller för en kvinnlig psykopat, luras, bedras, lämnas trasig och ruinerad, skammen gör att han döljer och gömmer undan det som hänt.
Att lita på och blivit grundlurad av en kvinna gör ont i det manliga, men ännu ondare gör det om han erkänner och ger de som varnade och blev kallade idioter rätt.
Ett kvinnligt offer har lättare att anförtro sig och tala ut efteråt, detta ger en skev bild av könsfördelningen.

Svenne Oregistrerad 2006-07-22 21:28
 

Den dolda psykopatens mönster.

1. Första mötet, trevlig, pratglad och öppen, listar ut dina svagheter.
2. Hjälpsam och ivrig, övertar med glädje dina vardagssysslor. 3. Pratar gärna illa om andra och framställer sig själv som präktig.
4. Hans rätta liv före dig döljs, kommer det ändå på tal är det mesta osanningar.
5. Du sammanförs sällan med hans tidigare bekantskaper.
6. Om någon utomstående antyder något negativt om honom är denna bara en idiot.
7. Dina närmaste kära blir fulla av fel och brister och kilarna börjar slås in.
8. Fler och fler av dina sysslor övertas av honom, dina vänner bemöts illa, blir färre och färre, och slutar umgås med dig.
9. Någon kvarstående envis vän till dig attackeras på alla sätt och du finner det bäst för husfriden skull att utesluta även denna.
10. Dina anhöriga som bryr sig förklaras som galningar och du finner det lugnast att vara till lags och utesluta dessa och på sätt och vis utdöma ett besöksförbud.
11. Du slutar umgås med dina kvarvarande vänner för att vara din nya kärlek till lags och för att slippa höra vad de tycker och anser.
12. Isoleringen av dig är fullbordad.
13. Jag älskar dig och kan inte leva utan dig, det vet du, du tror på det och gör som han säger och vill.
14. Du skyddar din psykopat, du börjar tro på alla lögnerna och angriper själv de som ifrågasätter sanningshalten och honom.
15. Alla tråkigheter är alltid ditt eller andras fel.
16. Du vet aldrig var psykopaten är eller vad han gör, hans privata är hemligt, berättar han något är det osanningar ämnade att vilseleda dig eller skada någon annan.
17. Du vågar och orkar inte rota i vad han gör, däremot ska han ha full koll på vad du gör och var du är.
18. Du får inte ringa eller ta emot samtal utan att han har full koll, telefonlistor kollas.
19. Om någon ringer är det han som svarar, är det till dig och någon han ogillar fräser han av eller ger dig luren och ser till att du säger det som passar honom.
20. Allt du gör är fel, du får höra det så ofta att du börjar tro att det är så.
21. Nu har du tappat allt självförtroende, känner dig dålig, klarar inget utan honom och måste hela tiden tänka i förväg vad du törs säga som passar honom.
22. Du gör allt för att vara honom till lags, men ändå duger det inte.
23. Ditt inre är i kaos, självförtroendet borta, nedtryckt, förnedrad kan du tänka varför lever jag?
24. Gärningen är fullbordad, du är hjärntvättad, en annan har övertagit din hjärna, du är roboten, han fjärrkontrollen.
25. Du har inte ork att lösgöra dig, du vet inte ens om du vill, en psykopat tillåter ingen att lämna honom, om du har tur är han färdig med dig och flyttar verksamheten till ett nytt offer men din hjärna behåller han så länge han kan.
26. Du är förnedrad, sviken, bedragen ruinerad och lämnad, lika fullt sitter du och lyssnar, väntar och trånar efter din fd.plågoande.
27. Nu behöver du dina nära anhöriga och gamla vänner men för dom är du inte klok, du fortsätter ännu att skydda din tyrann, det tar lång tid att komma tillbaka till ett normalt liv när man blivit hjärntvättad.
28. Psykopaten är i full färd med sitt nästa offer, han skapade den kontakten långt innan han avslutade dig.
29. För den nya är du nu en i skaran som han kallar galning, allt är redan förberett ifall du skulle prata med henne och detta skulle bara resultera i att du kallas en försmådd fd. som trakasserar honom och hans nya förhållande av svartsjuka.
30. Du blir boven och han hjälten, mot hans lögner är du chanslös vad du än säger är det du som är förloraren.
31. En äkta slipad psykopat är obotlig, den som offrar sig och tror på hans bättring blir bara ännu värre åtgången.

Författare Svenne

Svenne Oregistrerad 2006-07-22 21:29
 

Jag försöker hjälpa andra som blivit drabbade av den osynliga ondskan, folks hjärna infiltreras och de blir oförmögna att tänka klart.
Genom min blogg försöker jag hjälpa andra till insikt, uppgiften är svår, lögnerna vinner oftast rond efter rond.
Sitter inte direkt själv i klorna på någon sådan, men är själv drabbad som nära anhörig.
Titta in i min blogg, är något direkt fel, rätta mig och gör mig kunnigare och bättre, jag är ingen erkänd forskare utan forskar på mitt sätt som lekman och egen tänkare.
Det mesta av det du skriver känner jag igen genom mina egna tankar.
Mycket tacksam om du har tid med ett enkelt svar.

http://blogg.aftonbladet.se/4080

Svenne Oregistrerad 2006-12-14 16:14
 

Hur känner psykopaten?
Svår fråga att försöka förstå vad en psykopat känner, man kan inte räkna med att hitta en sådan som blivit omvänd och sedan kunnat förklara sina känslor och handlande.
Allt kunnande bygger på antaganden, studier och en del osäkra gissningar.
Ska försöka mig på den svåra uppgiften att analysera en icke kriminell psykopt.
För enkelhetens skull kallar jag psykopaten en han, men det finns även kvinnliga sådana, deras mönster är lika utom på en punkt, fysisk misshandel undviks, logiskt sett slår man inte den starkare, kvinnan är listigare, använder även sex som ett effektivt vapen, att män använder mer eller mindre våld är vanligt
Kan han älska och känna för någon?
Ja helt klart, han kan älska någon på sitt sätt, tar emot sympatier och andras kärlek, men att ge äkta känslor tillbaka verkar inte finnas, det blir ett tagande utan givande.
Kan en psykopat lida och må dåligt?
Ja, han mår dåligt när han känner sig osäker och något går emot, att någon inte tror på det han säger, att ifrågasätta hans handlande eller sätta käppar i hjulet blir orsak till obehag, andras smärta och rädsla passerar förbi hans samvete, han kan inte överföra andras olycka till sitt eget medvetande.
Kan han känna glädje?
Ja när det går som han har tänkt och vill, andras medhåll, beundran, kapitulation, underdånighet, ja allt som får honom att växa och känna sig som herre på täppan skapar glädje och tillfredsställelse.
Kan han känna ilska?
Ilskan ligger på ytan och kommer fram vid motgång, ilska och ondska används för att kuva andra, vinna framgång eller ta tillbaka förlorad mark.
Kan han känna osäkerhet?
Ja ofta, den känslan försöker han övervinna genom att behärska andra, lyckas det inte blir ondskan värre och värre, om målet att behärska nås blir psykopaten snäll igen, nya anledningar som ger osäkerhet infinner sig snart igen och allt börjar om på nytt.
Är han envis?
Envisare än de flesta, alla är envisa när de tycker sig ha rätt, psykopaten känner alltid JAG HAR RÄTT och verkar inte kunna tillåta sig att ge vika, ett nederlag skapar osäkerhet.
Kan han vara snäll?
Ja, alldeles överdrivet, för det mesta är det spelat och används till att förföra och vinna andras hjärtan.
Ljuger han?
Hela hans värld bygger på lögner, han verkar även tro på sina egna osanningar och detta gör att lögnerna framförs på ett trovärdigt sätt, att veta att man ljuger syns och man blir genomskådad, tror man själv att det är sanning syns det inte utanpå, träning ger en slipad lögnare, räcker det inte ljugs det om i ny tappning.
Vill han ha flera partners?
Fler kuvade partners ger större självförtroende och tillfredsställelse, det är vanligt att hålla mer än en i sitt grepp, han klarar av att leva dubbelliv och kan lyckas med det lång tid.
Hur ser en psykopat ut, kan man se något yttre tecken?
Ser ut som vem som helst, vet och visar ett så perfekt yttre som möjligt, det är inte en ovårdad och slarvigt klädd luffare man möter, tvärt om finns en stor medvetenhet om hur man ska se ut för att tilltala andra.
Hur kan han lyckas, det borde inte gå?
En psykopat har en inneboende kraft och styrka som är oförklarig, han är expert på att med sina handlingar överta andras väsen, man kan kalla det hjärntvätt, att ta sig ur den psykiska kraft han besitter är en svår process, en del försöker men återvänder gång på gång, någon lyckas lösgöra sig men sitter ändå psykiskt fast lång tid efteråt, en del andra gör inga försök alls och kan sitta fast resten av livet.
Går det att ta sig lös från en psykopats grepp?
Ja det går, men det fordras kunskap och en stor innre styrka, den styrkan finns i regel inte kvar när personen är förtryckt, yttre hjälp till insikt behövs och är nödvändig.
Förstår han alls vad han ställer till med och hur andra lider?
Nej, utan empati kan han bara se hur andra mår men inte känna inom sig resultatet, att se andra må dåligt tas som att tecken på svaghet, det blir en fördel på vägen till det resultat han vill nå.
Rår nån för att han blivit en psykopat.
En del säger att det är ett medfött anlag, även uppfostran eller händelser i tidigare år och att det kan vara en sjukdom som inte fått ett namn ännu, de lärda påstår att det är en störning och då inte kan betraktas som en sjukdom.
Tänk så lätt det varit om man kunnat peka på en ärrbildning i centrat där känslan och empatin finns, men inga synliga onormala tecken kan påvisas i deras hjärna.
Det sägs även att psykopaten inte själv fått välja om han ska känna empati eller inte och då inte rår för sina handlingar, man blir bara sån när man saknar empati, han skulle då vara ett offer för omständigheter de flesta andra sluppit.
Hur man än vänder och vrider verkar problemet och orsakerna olösliga, men de som drabbats av psykopaten mår dåligt och mår ännu sämre av att inte kunna förstå orsaken eller att det finns ett vetenskapligt svar.

Svenne Oregistrerad 2006-12-22 23:08
 

Jag har i tio år levt med en person med antisocial personlighetsstörning. När jag läser Enemars recension slås jag av att han verkligen önskar att psykopati skall vara komplext. Så komplexa är inte dessa människor. Det är oredan de ställer till med som blir helt komplex, eftersom den någorlunda normala människan inte kan låta bli att försöka rationalisera olika handlingar begångna av "psykopaten". Jag tycker att detta är en mycket värdefull bok för allmänheten eftersom författaren faktiskt inte låter sig bländas av psykopaten. John le Carré beskriver sin far i "En perfekt spion" och det märks. Ett barn vill nästan alltid älska och försvara sina föräldrar, hur svårt det än är.

För övrigt växte min f d partner upp med en mamma som "lider" av anti-social personlighetsstörning. Hon är den enda han är någorlunda rädd för. Hennes barndom var ingen dans på rosor heller.

Min slutsats är följande:

Ondska föder ondska. Ondskan är banal och slug.

Nina Oregistrerad 2009-02-10 15:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?