Krönika

I Bergslagens djupa bokskogar

Det skrider en svag doft av stekt smör, svett och bakfylla genom rummen på Hällefors herrgård. Klockan är strax före tolv och lunchgästerna börjar ta plats i den gamla matsalen på andra våningen. Jag går ut på balkongen och tittar ned på gräsmattan bakom byggnaden. Festivaltält har rests och framför en liten scen ligger skräp kvar sen gårdagskvällen. Det har varit fest. En evenamangsplansch berättar att ”Grevens karaoke show” underhållit. På lördagskvällen blir det ”Nattugglorna med Magnus Uggla show”.

Men det är för böckerna vi kommit till Hällefors. Och dagen börjar lovande. Det första jag springer på bland banankartonger och Ivar-hyllor är Klas Östergrens Ankare i nyskick för 20 spänn. Den införskaffade jag i våras på antikvariat i Stockholm för en hundring mer. Nåja, tänker jag, och tar istället Konterfej av samme författare till samma låga pris. Även om novellen i fråga sedermera ingår i Tre porträtt, ger köpet en gnutta tillfredställelse åt en samlarsjäl. David lägger vantarna på Det nappar i Svartån av Hans Lidman, den svenska flugfiskelitteraturens grand old man.

Stärkta av detta styr vi vidare mot Bokfestens andra huvudattraktion, bokloppisen i Södra hyttan, Hjulsjö. Bergslagsskogarnas täta stammar tycks inte avskräcka entusiasterna att piska liv i denna avkrok, och med slogans som ”Bergslagens största Bokloppis” och ”20 ton böcker. Fyndläge!” på näthinnan har vi högt uppskruvade förväntningar.

Tyvärr blir det en besvikelse. Här blandas BBB-böcker med allsköns gammal skåpmat, det mesta osorterat. Fackavdelningen har fått dela lokal med en utställning där böcker och bruksmiljö flyter samman i installationer. Det är inte helt ointressant, men tyvärr störs bokletandet av suggestiv belysning och new-agemusik som ingår i utställningen. Det behöver inte vara mystiskt att fynda böcker, tänker jag och kommer ut i solen ganska snabbt.

Vi åker tillbaka mot Hällefors (efter en tunnbrödsmacka på Ostkaféet i Bredsjö) och landar på Formens hus, där man har ”outletförsäljning” av kokböcker i den stora ny- och tillbyggnaden. Det är ett spännande projekt där man kommer förevisa industridesign vad det lider. Redan idag finns två visningslägenheter som tar dig tillbaka till 50-talet. Men nu kränger man pallvis med kokböcker till osthyveltunna rabatter. Byggprojektet imponerar mer än ouletförsäljningen, för att uttrycka sig försiktigt.

Tvärs över gatan ligger ABF:s kontor. Här har man också bokloppis, men i betydligt mindre skala. Dock visar det sig att mycket är av intresse. Jag fyndar en diktsamling av Ulf Eriksson från 1983. Med recensionsurklipp från DN och Nerikes Allehanda. Hos ABF kostar det tio kronor för inbundet, fem för häftat. Alla titlar.

På hemväg mot Örebro passeras Måltidens hus i Grythyttan. Nyfikna som vi är på den gastronomiska bibliotekt stannar vi till, men det meddelas oss att det bara är tillgängligt under guidning. Och den är inte nu. Besvikna lämnar vi Bokfesten med helhetsintrycket av ett lovvärt initiativ, men kanske inte så samordnat och publiktillvänt. Å andra sidan kan en bilfärd genom Bergslagen om sommaren bjuda så många intryck.

Och jag önskar vi hade haft tid att stanna och se ”Nattugglorna med Magnus Uggla show” och ”Grevens karaoke show”.

Några länkar:
Formens hus i Hällefors
Bergslagens största bokloppis
Bokstaden Grythyttan-Hällefors

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-07-04 16:05 / Uppdaterad: 2010-01-25 23:51

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?