Recension

: Churchill: Visionären. Statsmannen. Historikern.
Churchill: Visionären. Statsmannen. Historikern. John Lukacs
2004
Prisma
3/10

Lukacs lyfter på hatten

Utgiven 2004
ISBN 9151842041
Sidor 208
Översättare Karl G. och Lilian Fredriksson

Om författaren

John Lukacs var professor i historia vid Chesnut Hill College till sin pensionering och har dessförinnan varit gästprofessor vid ett flertal universitet i USA. Tidigare till svenska översatta titlar är bland annat ”Duellen” (1994), ”Hitler i historien” (2000) och ”Churchills ödesstund” (2001).

Sök efter boken

Det har skrivits hyllmeter om Winston Churchill. Olika sorters böcker med olika infallsvinklar och synpunkter. Bara det att det finns en publikation med titeln A Bibliography of the Works of Sir Winston Churchill säger en del! Historikern John Lukacs är en av de många författare som ägnat mycket tid och forskning åt den brittiska ikonen, krigshjälten och sedermera nobelpristagaren.

Den här boken är inte en biografi i dess vanligaste bemärkelse. Det är alltså inte en bok om Winston Churchills livshistoria. Författaren har istället valt att fokusera på de tre tårtbitarna som utgör bokens undertitel. Churchill var enligt Lukacs en stor visionär, en imponerande statsman och en utomordentlig historiker. Det kan låta enkelt men efter att ha läst boken känns den otvivelaktigt som en hyllning på gränsen till reservationslös.

Boken bygger på den rika litteraturen om huvudpersonen där författaren själv varit bidragande och Lukacs verkar ha en god överblick över bokfloran. Han rör sig vant bland olika uttolkare, både positiva och negativa, innan det hela tiden sammanfattas till något positivt om Churchill. Churchills visioner var avgörande för motståndet mot Hitler när läget var som mest allvarligt i början av kriget. Vidare var hans visioner och statsmannaagerande helt avgörande för hur Europa skulle utformas efter kriget och tack vare honom föll inte mer av Europa under Stalins skugga, menar Lukacs. Inte ett ord om att Churchills visioner med stor sannolikhet innefattade ett djupt rotat rasistiskt tänkande och att han var en imperialist ut i fingerspetsarna.

Avsnittet om huvudpersonen som historiker borde rimligtvis innefatta en del kritik från en fackman som Lukacs men den lyser med sin frånvaro även här. Lukacs hyllar Churchills ickeobjektiva historia som någon sorts tidig postmodernism. Hans många gånger kritiserade historiska publikationer, bland annat biografier om berömda anfäder, får fullgott betyg av professorn. Det är emellertid tveksamt om dessa verk någonsin kommer att bli standarverk inom historisk grundforskning och inte många universitet använder sig av dem i litteraturlistorna, utom då kanske vid Chesnut Hill College. Därmed inte sagt att de helt saknar värde.

Det känns trist med den ensidighet som präglar boken. Till och med i avsnittet om huvudpersonens misstag lyckas Lukacs vända det mesta till Churchills fördel. Det är naturligtvis inte så att jag helt och hållet betvivlar den "store" brittens gärningar men när de presenteras med lapp för ena ögat blir även det andra ögat ansträngt. Den här boken behöver med andra ord kompletteras med ett eller flera ytterligare verk som nyanserar och komplicerar bilden betydligt.

Per Warmark

Publicerad: 2004-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 13:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1247

2 kommentarer

"A Bibliograpy of the Works of Sir Winston Churchill"
betyder inte det att det är arbeten som han gjort? inte arbeten om honom? eller

jag Oregistrerad 2004-07-05 00:44
 

hej jeg er en pige på 12 som kommer fra odense jeg elsker de bøger menjeg må ikke læse dem for min far og jeg ville bare spørge om det er sådan at i kunne fortælle hvor man kan købe de bøger henne hilsen anika skriver

anika Oregistrerad 2004-07-05 11:22
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?