Recension

: Tulpanmani
Tulpanmani Mike Dash
2001
Svenska förlaget
0/10

När bubblan spricker

Utgiven 2001
ISBN 9177385616
Sidor 325

Om författaren

Mike Dash är författare, historiker och tidskriftsredaktör.

Sök efter boken

Under senare år har det diskuterats mycket kring de finansiella kriser som valutaspekulanter sägs orsaka genom sin verksamhet. Men spekulation är ingen nyhet, tvärtom har det förekommit under mycket lång tid. Spekulationen har bara rört sig om andra varor tidigare. Under 1630-talet kom marknadsspekulanter att orsaka en stor ekonomisk kris i Holland, då spekulationen i tulpanlökar imploderade över en natt.

Tulpanen hade börjat importeras bara ett par år tidigare, från Mellan- och Fjärran Östern. Till en början var det bara de riktigt hängivna (och rika) som hade nöjet att handla med lökarna. Men i takt med att förädlingen ökade och allt fler varianter uppkom, så fanns det fler och fler lökar som även vanliga människor kunde köpa.

Marknaden trissades upp i rask takt. Köpare och säljare samsades om att trissa upp priserna för varandra. Tills botten gick ur en vacker dag, och hela marknaden rasade samman. I de beräkningar Dash gör menar han att värdet på lökarna kollapsade till någon enstaka procent av vad de tidigare hade ansetts vara värda.

Lätt fånget, lätt förgånget. Handeln med tulpanlökar gjorde många nyrika – men sannolikt blev ännu fler nyfattiga när marknaden kollapsade, och många insåg att de i praktiken hade spelat bort alla sina besparingar.

Dash skriver enkelt och lättläst om en något udda del av den europeiska historien. Jag saknar i och för sig något som resonerar om vilka lärdomar vi kan dra av detta för framtiden – om några? Bortsett från det är boken ett roligt bidrag till den ekonomiska historien.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 11:18

Kategori: Recension | Recension: #948

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?