Recension

: One hundred red hot years
One hundred red hot years Deborah Shnookal
2003
Ocean
4/10

Historisk översikt utan insikt

1900-talet var långt. Fler nyheter har kanske anlänt under de 100 åren, än under åtskilliga sekler tidigare sammantaget. Tekniska framsteg har skett med en vidunderlig fart. Land efter land har demokratiserats. Stora framsteg har på många håll gjorts vad gäller mänskliga rättigheter eller jämställdhet.

Samtidigt står vi på många områden och stampar på samma fläck som tidigare; klasskampen fortsätter, nu kanske mer avmattad än för 100 år sedan. Och en liten rik elit styr fortfarande världen med järnhand, men nu har vi fått byta namn på den främsta imperialist-makten och makten har förskjutits över Atlanten.

I den här boken summeras 100 år uppror, reaktion och kamp. Det är korta nedslag från hela världen, någon enstaka mening om varje enskild händelse i kronologisk ordning. Och det är mycket fokus på USA-imperialismen (även två särskilda kapitel om detta).

Längden på beskrivning av varje händelse lägger inte precis grund för någon djupare förståelse eller analys. Översikt, inte insikt, kan man väl sammanfatta det med.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 15:49

Kategori: Recension | Recension: #789

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?