Utgiven | 2003 |
---|---|
ISBN | 9100578525 |
Sidor | 251 |
Undertiteln till den här boken träffar mitt i prick: ”Om vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män”. Det är exakt vad jag funderat på ett tag nu. Varför, varför, varför är det så vansinnigt viktigt att skilja mänskligheten åt på grund av just kön? Varför inte något annat? Hur kan man tillåta att något så futtigt som kön får styra våra handlingar, hur vi tolkar vad andra gör och vad vi förväntar oss av andra människor? Låt mig slippa sitta och fånle i krystat samförstånd åt något ”typiskt killar” eller ”vi tjejer är ju så bla bla”. Jag vill inte.
Det är fullt möjligt att man om man undersöker vissa egenskaper hittar skillnader mellan könen. Frågan är om de är särskilt stora. Om det inte i själva verket är så att den stora klumpen kvinnor och den stora klumpen män befinner sig inom samma område på diagrammet. Frågan är varför någon överhuvudtaget bryr sig. Varför är det så viktigt att göra skillnad?
Jag medger att jag blir lätt agiterad av det här ämnet. Då är det trevligt att få en bok i handen som diskuterar just den här synvinkeln, och som dessutom står på min sida i debatten.
Att göra kön är ett ganska lättsmält inslag i genuslitteraturen. Den består av essäer med kapitelrubriker som ”Strukturer lever inte av sig själva” och ”Oron för den förlorade manligheten”.
Det är gott om intressanta exempel och argument. Som det att exakt samma beteende gör mamman till en skurk och pappan till en hjälte och en modern man. När pappan är pappaledig är det fantastiskt, vill inte mamman vara ledig först är hon galen. Eller att normen för vad en kvinna är skiljer sig markant mellan olika geografiska områden och kulturer. Hur kan man då hävda att det framför allt är biologin som gör att vi beter oss som vi gör?
Thomsson och Elvin-Nowak använder begreppet ”göra kön” för att markera att det inte är något som bara sker av sig självt, utan något som i mångt och mycket skapas av oss själva i mötet med och relationen till andra. Att göra kön är en utmärkt bok om man är intresserad av genusfrågor men inte har läst så mycket i ämnet förut. Den tar upp mycket, och den gör det på ett sätt som är lätt att ta till sig. Den är inte oäven om man är intresserad av frågorna sedan tidigare heller.
Nu är ju jag redan frälst, så det är svårt att vara kritisk. Jag kan sakna lite ren statistik och annan ”hårdfakta”; emellanåt. Det finns förvisso en diger litteraturlista där säkert sådant kan inhämtas, men om det, som de skriver, även är tänkt att boken ska fungera som kursbok är det lite tunt.
När jag läst klart boken tycker jag det är synd att jag inte blivit fylld av kamplust. Snarare ger boken en känsla av att hela samhället är så oerhört impregnerat av ojämlikhet att man är dömd att få huvudet krossat om man vägrar tycka att det är okej. Jag vill inte slå pannan blodig i onödan, jag vill ha förslag på hur man ska handskas med skiten. Boken förklarar hur könsrollerna skapas och upprätthålls, men ger inte någon öppning direkt till hur det ska bli bra.
Att göra kön är ändå en bok väl värd att läsas, med viss reservation för att du riskerar att bli tokig på att lägga märke till alla små detaljer i livet som hela tiden gör kvinnan till ”det andra könet”. Men å andra sidan, lite insikt i saker och ting är ju en förutsättning för förändring.
Publicerad: 2003-07-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-18 19:11
En kommentar
Såg den här boken för ett tag sen. Bra att det inte verkar så tung då :-) Fast det skulle vara kul med lite skönlitterära recensioner såhär på sommaren…
#
Kommentera eller pinga (trackback).