Recension

: Battling big business
Battling big business Eveline Lubbers
2002
Green books
8/10

David mot Goliat i företagsvärlden

Utgiven 2002
ISBN 190399814X
Språk Engelska

Om författaren

Eveline Lubbers är en holländsk grävande journalist som under många år arbetat med att granska företagens verksamhet. Hon är också verksam i organisationen Buro Jansen & Jansen.

Sök efter boken

Lita aldrig på ett stort företag.

Det är väl ungefär så man kan sammanfatta budskapet i den här boken. Eveline Lubbers har samlat ihop en rad artiklar som beskriver hur stora, transnationella företag försöker ljuga och föra människor bakom ljuset, hur de försöker hota kritiker som inte vill tystna, hur de infiltrerar och på andra sätt försöker förstöra eller försvåra arbetet för kritiker av deras verksamhet. Och så vidare, får man kanske tillägga.

Man kan exempelvis läsa om när MacDonalds drog ett par engelska aktivister inför domstol, för att de hade ”förtalat” MacDonalds. Trots att McD satsade miljoner på att vinna målet, medan de två barfotaaktivister som åtalades inte hade mer än socialbidraget att ta till sitt försvar, så förlorade MacDonalds stort på ett par av de frågor de hade försökt bevisa. En Davids seger över Goliat, i företagsvärlden.

Boken tar också upp en del konkreta exempel på det som kommit att kallas för ”greenwash”, det vill säga hur företagen försöker ljuga om sin verksamhets miljökonsekvenser, och vilka miljöinsatser man gör. Ofta gör man det med snygga, påkostade affischer, formgivna av dyra layoutfirmor. Men trots det ljuger man likafullt.

Lubbers har också med artiklar om hur företagen bedriver aktiv övervakning av olika kritiska folkrörelser och organisationer. Det kan vara genom infiltration (som i fallet med MacDonalds). Men det kan också vara med andra kreativa idéer, som att gå igenom alla sopor som en organisation slänger (och kanske hitta en del intressanta papper), eller avlyssna deras epost.

Seriös grävande journalistik skulle kunna gräva upp såna här fall. I en avslutande del tar en del artiklar upp exempel på detta, och på hur de har arbetat för att kunna hitta fram till pålitliga källor om att företagen verkligen aktivt och medvetet ljuger.

I sin helhet är det spännande läsning, som borde spridas till en bred publik, för att öka vanliga konsumenters medvetande om hur många vanliga företag agerar bakom ridåerna. Alla som är det minsta intresserade av frågor som mänskliga rättigheter, miljö och solidaritet borde ta sig en titt på den. Det kanske vore på sin plats med en svensk översättning, någon?

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-31 13:08

Kategori: Recension | Recension: #789

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?