Recension

: Sveakampen
Sveakampen Martin Eriksson
1999
Bonnier Carlsen
5/10

E-Type gör en avstickare

Utgiven 1999
ISBN 9163835886

Om författaren

Martin Eriksson är utan tvekan mest känd som E-type. Sveakampen är hans första boksläpp och den finns nu även ute som dataspel. Enligt e-type.se grundar sig karaktärerna i ”Sveakampen” på Martins vänner och bekanta.

Sök efter boken

Programledare på Z-TV blir eurodiskokung blir författare. Inte direkt en karriär som för mig borgar för kvalitet. Det är upplagt för totalsågningar och tidsepoken ligger tillräckligt nära Jan Guillous böcker om Arn för att framkalla elaka recensioner oavsett om det är en berättigad liknelse eller inte. Om man försöker bortse från fördomarna inser man snart att Sveakampen är en helt ok ungdomsbok.

Det är välkänt att han har ett stort intresse för vikingatiden och historia över huvud taget. I förordet nämner han att hela projektet egentligen var tänkt som en udda julklapp till några släktingar men det verkar som om det spårat ur någonstans på vägen. Martins pappa är programledare för Vetenskapens värld och står tydligen som författare till flera böcker om vikingatiden så han har det nog lite i blodet kan man misstänka.

Sveakampen är en enkel rak historia om ett gäng ungdomar på väg att bli män som renoverar ett gammalt skepp för att kunna delta i sveakampen på Birkö. Miljöerna beskrivs på ett trovärdigt sätt och det känns som att författaren har ett bra grepp över hur man levde och försörjde sig på den tiden. Själva berättelsen är inte den mest rafflande jag läst men den är underhållande och mer välskriven än jag hade vågat hoppas på.

Eriksson har alltid framstått som en man som vet vad han vill och jag tror inte att han planerar att ge upp sin musikerkarriär till förmån för en som författare men jag skulle gärna se att han fortsätter att ge ut en bok då och då. Han har en bra berättarteknik och ett öga för detaljer även om historien tenderar att bli lite långsam bland.

Det är helt klart en ungdomsbok och om man läser den med det i åtanke är det några timmars trevlig läsning.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2002-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 19:32

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #633

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?