Recension

: Om ondskan i vår tid
Om ondskan i vår tid Christian Palme
2002
Bokförlaget DN
6/10

Tänkvärt om rättvisa

Utgiven 2002
ISBN 9175884321

Om författaren

Christian Palme är journalist och tidigare Balkankorrespondent med många uppdrag för Dagens Nyheter i bagaget. Han har bl.a. rapproterat mycket om krigsförbrytartribunalen för det tidigare Jugoslavien.

Sök efter boken

Balkan var på många sätt ett helvete på jorden under 1990-talet. Inte nog med att flera blodiga inbördeskrig bröt ut när Jugoslavien föll samman utan krigens karaktär var också av de allra vidrigaste där brott mot mänskligheten blev vardag för många människor. Både offer och förövare. Brottens etniska karaktär gjorde att parallellerna till andra världskriget omedelbart drogs.

Frågan som många ställt sig är hur folk egentligen kunde begå dessa handlingar mot varandra? Folk som tidigare varit grannar och inte nämnvärt reflekterat över sin etniska bakgrund blev dödsfiender över som det tyckes en natt. Varför?

Många har undrat och många har försökt att besvara frågan liksom frågan om hur man åter kan skapa harmoni i regionen igen? Christian Palme var på plats och såg många av de hemska scenarier som utspelade sig under 1990-talet. I Om ondskan i vår tid lyfter han fram de fruktansvärda brott som begicks under krigen och skildrar dem i all den hemskhet de förtjänar.

Omvärldens flathet och interveneringar tas också upp i boken men det är krigens efterräkningar som står i fokus. Trots att krigen officiellt är avslutade finns mycket hat kvar under ytan och framtiden ser ännu inte alltför ljus ut i området. Nyckeln till en mer harmonisk framtid ligger i rättvisan och den skall skipas i krigsförbrytartribunalen i Haag, menar Palme. Krigsförbrytare från det forna Jugoslavien måste ställas inför rätta dels för att stå till svars för de handlingar de utfört och dels för att hela förloppet måste utredas och förklaras. Självklart för de offer som drabbades liksom deras anhöriga men kanske främst för att motverka framtida krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

En stor del av boken handlar alltså om själva tribunalen och dess arbete men också om dess historia som kan sägas tog sin början i och med Nürnburgrättegångarna under 1940-talet där de nazistiska förbrytarna fick stå till svars. Och visst kan man hålla med om att det är nödvändigt med att förbrytare måste stå till svars och att förloppen måste redas ut.

Däremot delar jag inte Palmes vidare optimism om att ett inrättande av en permanent internationell krigsförbrytartribunal kommer att ske. Först med en sådan är rättvisa möjlig i ett större perspektiv. Det är svårt att övertyga om att rättvisa är något som endast ska gälla för en del. Ett problem som förhindrar en dylik tribunal är att vissa länder helt enkelt motarbetar ett sådant förslag. Däribland demokratier som USA och Israel vilket är konstigt. Kanske är dock tribunalen i Haag ett steg i rätt riktning. Men tyvärr är det i nuläget så att om man har rätt vänner kan man fortsätta att utföra dessa brott utan att behöva räkna med repressalier. Så ondskan i vår tid lär leva vidare ett tag till.

Per Warmark

Publicerad: 2002-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 14:47

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #560

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?