Recension

: Pölsan
Pölsan Torgny Lindgren
2002
Albert Bonniers förlag
10/10

Pölsa som ultimat metafor

Utgiven 2002
ISBN 9113010441

Om författaren

Torgny Lindgren föddes 1938 i Raggsjö, Västerbotten, och dog 2017. Efter att ha debuterat 1965 med diktboken Plåtsax, hjärtats instrument har han kommit att inrikta sig på romaner, ofta med handlingen förlagd till sina hemtrakter. Tillsammans med Sara Lidman och Kerstin Ekman har han befolkat Norrland i det litterära medvetandet. Han har fått alla de stora svenska priserna, och är sedan 1991 ledamot av Svenska Akademien.

Sök efter boken

När jag var liten bemödade sig morsan ibland med att göra pölsa. Vid dessa tillfällen var jag ganska nödbedd, jag minns rätten som en kornig, köttig massa svällande i munnen. Inte precis som att man bad om påbackning. Jag läste en intervju med Torgny Lindgren där han påstod att innanmätet (lungorna) i döda tuberkulosoffer kan påminna om just pölsa. Det här borde ju bara spä på min aversion, men faktum är att efter ha läst Pölsan finns det en möjlighet att jag ger rätten en andra chans.

Romanen behöver man inte ge en andra chans. Den sitter direkt som en av Lindgrens mest mångtydiga romaner. Den är fabulerande, djupsinnig, öm och förbannat rolig. Vad gäller äckeleffekter överträffar den förvisso inte Hummelhonung (vilket är ett svårslaget rekord), men äger istället en lättare, roligare story att låta sig ryckas med av. Den rör sig vigt mellan olika tidsplan och är i långa stycken självkommenterande. En metaroman som aldrig blir pretentiös.

Berättelsen inleds med att en notisskrivare just påbörjat en notis om en mystisk man som skådats i byn Avabäck. Året är 1947. Efter några meningar avbryts han dock av posten som kommer. Ett brev från tidningens chefredaktör förbjuder honom att göra en enda mening till då det uppdagats att allt han tidigare skrivit bara varit bluff och båg. Det ska dröja mer än femtio år innan notisskrivandet återupptas, först sedan chefredaktören dött, men då bara växer notisen till en mäktig skröna om lungsoten som härjar fritt i inlandet och om två mäns jakt efter pölsa, efter den slutgiltiga pölsan, den som är något mer än bara undfägnad.

Ett av de starkast lysande temana i boken är själva skrivprocessen, dess förutsättningar och möjligheter. Vad är att författa? Vad är sanning och vad är fiktion? Samtidigt är det både en appell för det fria ordet och en satir över förlagens jakt på bästsäljare. Om skrivandet säger Lindgren själv att han inte åstadkommer mer än ett par tre meningar om dagen. Han vet inte varför han skriver. Han kallar sig inte författare. Eller för att formulera det som notiskskrivaren i Pölsan: "Det var rakt ingenting. Det var bara alldeles detsamma som att göra en mening."

Ingen behöver bli besviken över de meningar som Lindgren gjort i Pölsan. Han behåller sin gamla, kärva, nästan bibliska stil, den som han förädlat ur den västerbottniska dialekten, kombinerad med språklig lätthet. Det finns ett flyt och en självklarhet i prosan som vore den stöpt i språkets allra ursprungligaste form. Det är blytungt men flyger ändå.

Torgny Lindgrens böcker skiktar sig ofta på ett diskret sätt. Vad som verkar vara det ena är något annat. En enkel skröna visar prov på djupa mänskliga insikter. Han klär det mytiska i triviala symboler som maträtter och bruksredskap. Han har gjort sitt Västerbotten till ett Lindgrenland, befolkat av bortglömda, tjuriga, egensinniga varelser. Lindgren för deras talan, bokstavligen, i Pölsan.

Pölsan är på sätt och vis som den ultimata pölsa de båda pölsafanatikerna tills slut finner hos Ellen i Lillsjöliden. På frågan vad en sådan himmelsk pölsa kan vara gjord av svarar Ellen: "Hon innehåller allting".

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2002-05-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 23:37

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #559

2 kommentarer

detta är den enda bok man behöver ha läst. allt faller på plats. den är så stor.

peder Oregistrerad 2004-06-03 13:22
 

jag instämmer med föregående talare.

nea Oregistrerad 2006-11-28 13:25
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?