Nyhet

Torgny Lindgren död

I eftermiddag kom beskedet att författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren avlidit.

Lindgren föddes 1938 i Raggsjö i Västerbotten och började sitt yrkesliv som folkskollärare. Som författare debuterade han 1965 med diktsamlingen Plåtsax, hjärtats instrument, men fick sitt stora genombrott med romanen Ormens väg på hälleberget (1982). I hans stora produktion finns såväl lyrik som dramatik, men mest känd är han förmodligen för sina romaner, som ofta utspelar sig i författarens egna hemtrakter. På senare år kom exempelvis Hummelhonung (1995), Pölsan (2002), Dorés bibel (2005), Norrlands akvavit (2007) och Klingsor (2014).

1991 valdes Lindgren in i Svenska akademien på stol nr 9. Han var också hedersdoktor vid såväl Umeå som Linköpings universitet.

Torgny Lindgren blev 78 år.

* * *

På dagensbok.com har vi än så länge recenserat dessa av hans böcker:


Torgny Lindgren: Klingsor
Glasklart

”Att läsa Torgny Lindgren kan få en att skämmas. Den där lätta humorn, den glasklara prosan där allvaret ändå bara kan skymtas under ytan, som om han inte vill göra oss otjänsten att förklara för oss i någon större detalj utan bara… Som att snabbt lyftas upp över skogen, se hela landskapet i varje detalj, och sedan släppas ner i…” Läs mer


Torgny Lindgren: Minnen
Allt skrivet är lögn. Sanningen låter sig inte skrivas.

”När Torgny Lindgren var liten hade han TBC. Just när han börjat inrikta sig på ett liv på sanatorium, en evig Hans Castorp, blev han till sin stora förvåning friskförklarad av en av sina läkare (dock inte av den andre). Tuberkolosen har ofta kommit tillbaka som ett ämne i hans böcker, men på något vis – och detta är såklart en smått…” Läs mer


Torgny Lindgren: Norrlands akvavit
En bitter eftersmak som ger svår törst efter mera

”Under femtitalet ägde en mäktig väckelse rum i det inre av Västerbotten. En av dem som frälstes under mötena var Gideon. Uppfylld av anden for han ut i den gudomliga naturen för att visa sin kärlek. Han skulle just omfamna en tall när han fastnade med foten i den fuktiga mossan och föll raklång med huvudet före. Pang. Han…” Läs mer


Torgny Lindgren: Berättelserna
Fast i Västerbottens mylla

”Det händer vid mer än ett tillfälle när jag läser Torgny Lindgrens novellsamling Berättelserna att jag brister ut i ett hejdlöst fnissande. Så hejdar jag mig – vad skrattar jag egentligen åt? Att skräddar Molin ger sin fiende Otto Holmberg den föga insmickrande bonaden ‘Den som stjäl en människa skall straffas med döden…” Läs mer


Torgny Lindgren: Pölsan
Pölsa som ultimat metafor

”När jag var liten bemödade sig morsan ibland med att göra pölsa. Vid dessa tillfällen var jag ganska nödbedd, jag minns rätten som en kornig, köttig massa svällande i munnen. Inte precis som att man bad om påbackning. Jag läste en intervju med Torgny Lindgren där han påstod att innanmätet (lungorna) i döda tuberkulosoffer kan…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2017-03-16 18:15 / Uppdaterad: 2017-03-16 19:12

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?