Recension

: Orienterarsjukan och andra berättelser
Orienterarsjukan och andra berättelser Magnus Bärtås och Fredrik Ekman
2001
Bokförlaget DN
7/10

När verkligheten övertäffar dikten – och till och med fantasin!

Utgiven 2001
ISBN 9175883937
Sidor 328

Om författaren

Magnus Bärtås är konstnär och har ställt ut både i Sverige och utomlands. Han är verksam som skribent och har varit redaktör och ansvarig utgivare för Tidskriften Index. Dessutom undervisar han vid konstfack i Stockholm. Fredrik Ekman är musikdramatiker och skribent. Han har tidigare publicerat texter och essäer i en rad tidningar och tidskrifter. Tillsammans har de skrivit tre böcker: Orienterarsjukan och andra berättelser (2001), Innanför cirkeln (2005) och Alla monster måste dö (2011).

Sök efter boken

Jag vet. Det låter jättetråkigt med en bok som heter Orienterarsjukan. Jag trodde inte att det skulle bli någon angenäm läsupplevelse att ta sig an den här boken.

Man har inget för att bära omkring på fördomar. Det upptäckte jag när jag fick boken i handen. Det knubbiga och utmärkta formatet, det härligt knarriga papperet i inlagan, och inte minst omslagsbilden skvallrade att det här skulle bli nåt bra. Där står en vilsen orienterare, iklädd den typiska Silva-dressen med karta och kompass i handen, mitt i ett snår och stirrar apatiskt framför sig. Man är övertygad om att han i nästa ögonblick ska falla död ned.

Magnus Bärtås och Fredrik Ekman har delat in boken i fyra kapitel, alla med titlar som får en att vilja bläddra fram dit just kapitlet börjar. Kapitlen inleds alla med en serie svartvita bilder som först inte tycks riktigt passa in i sammanhanget, men de får i efterhand sin förklaring. Första kapitlet heter ”Bye bye monkey”, och behandlar människans relation till apan. Vi tycks se på apor med skräckblandad förtjusning. De är ju så lika oss, och ändå är vi så överlägsna. Eller? Det har gjorts många filmer med apor och människor, och några av dessa är sådant som Bärtås och Ekman tar upp, men ur ett undersökande perspektiv. Vad är det människor lockas så oerhört av hos apor? Och vad är det hos s.k. ”apmänniskor” som skrämmer oss så?

Släpp aldrig in professor José Delgado i din hjärna. Inte någon annan heller för den delen. Den uppmanningen bör du ta på största allvar, och tror du inte mig, läs kapitlet ”Delgados dröm”. Det handlar huvudsakligen om professor José Delgado och hans forskning om hur man kan kontrollera och manipulera människor. Genom diverse kusliga experiment med sin uppfinning stimocievern trängde Delgado in i människans hjärna med hjälp av elektromagnetisk strålning. Han trodde sig kunna ”fjärrstyra själen”. Sanningsserum, lögndetektorer och FBI är likaså ingredienser i kapitlet, vilket gör det hela än mer spännande och skrämmande.

De över trehundra sidorna är fyllda av historier från olika forskningsområden och livssituationer, och författarna för diskussioner kring dessa fenomen. De är mer eller mindre otroliga, men lär alla vara sanna. Nikola Tesla är exempelvis vetenskapsmannen du knappt visste existerat, men gärna vill veta mer om när du börjat läsa om honom i ”Delgados dröm”.

Det är svårt att få grepp om boken, för den tar upp så mycket, och allt är intressant. Vad handlar den egentligen om? Ett kort svar lyder människan, men vill man utveckla det kan man säga att det är en bok om mänskliga aktiviteter och vad som kan hända när man vill veta för mycket om vårt väsen. Kanske bör vi inte veta för mycket om oss själva. Framför allt bör inte någon annan, som en galen vetenskapsman i den hemliga polisens tjänst, veta för mycket om oss.

Orienterarsjukan? Jodå, den tas också upp.Och det är faktiskt riktigt intressant.

Den här boken förgyllde en tågresa mellan Göteborg och Leksand för mig. Så det är bara att boka en biljett. Nöjet är helt på din sida.

Johanna Look

Publicerad: 2001-10-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-01 09:12

Kategori: Recension | Recension: #341

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?