Recension

: Händelser vid Kirkston Abbey
Händelser vid Kirkston Abbey Patrick Redmond
2001
Månpocket
6/10

När slutet förstör boken

Utgiven 2001
ISBN 9176437213
Sidor 346
Orginaltitel The wishing game
Översättare Nille Lindgren
Först utgiven 1999

Om författaren

Patrick Redmond är född 1966 och uppvuxen i Essex, England. Innan han lyckades bli publicerad arbetade han som advokat. Han romandebuterade med thrillern ”Händelser vid Kirkston Abbey”. På svenska finns även ”Marionetter”.

Redmond på W&W – Förlagets sida om författaren.

Sök efter boken

Något som händer mig ofta när jag läser böcker – och som inte kan vara särdeles smickrande för författarna – är att jag, efter att ha klarat av cirka tre fjärdedelar av boken, tröttnar. Jag är inte intresserad av vad som kommer att hända i själva upplösningen.

Det är inte böcker som jag inte gillade från början som jag menar. Det här händer med böcker jag trivs bra med att läsa, och läser flera timmar per dag ur. Böcker som jag läser de där tre fjärdedelarna ur på ett par dagar. Böcker som jag anser vara intressanta och spännande. Ända tills den magiska gränsen är nådd.

Det hände med Unni Drougges Heroine, Tomas Böhms Vienna Jazz Trio och Stephen Frys Lögnaren. För att bara nämna den senaste skörden av oavslutade böcker.

Händelser vid Kirkston Abbey var på väg att bli en sådan bok, men nu tänkte jag ju recensera den och kände därför mig tvungen att läsa klart. Så här i efterhand känns det som jag lika gärna borde ha skitit i det.

Upplägget i boken liknar mycket ett filmmanus. Scenbyten och parallella historier flyter fram genom och runtikring pojkskolans korridorer på samma sätt som i en film. Redmond har även använt sig av ännu ett filmiskt knep: att låta, exempelvis, ett ljud som inleder en scen förstärka en händelse som avslutade den förra. Ambitiöst och intressant, javisst. Jag sa ju att jag faktiskt gillade boken. Liksom jag faktiskt gillade de andra ovannämnda böckerna.

Det är bara det att när upplösningen börjar anas – lösa ändar börjar knytas ihop, tempot ökar – då tappar jag intresset. Någonting har författaren uppenbarligen missat.

Händelser vid Kirkston Abbey liknar Frys Lögnaren på de sätt att historien utspelas på ett pojkinternat och att båda böckerna försöker bygga upp spänningen genom att lämna stora bitar osagda för att sedan låta läsaren veta mer och mer. Man skulle nästan kunna tro att Redmond läst Lögnaren och beslutat sig för att skriva en liknande bok, fast lite mer Stephen Kingish.

Felet i Händelser vid Kirkston Abbey är att mystiken är mycket lätt genomskådbar. I och för sig upptäckte jag ett sakfel i min förhandssammanfattning när jag läst klart boken. Men det var ingen vidare aha-upplevelse jag fick.

Dessutom var boken lite mer Days of our lives än Stephen King. Hokus pokuset och den nagelbitande ondskan kändes lite för mycket såpopera när min första nyfikenhet lagt sig. Den sista handlingen som begicks i boken fick mig att slänga igen pärmarna med ett nyp i magen av genering. Istället för att framstå som en intelligent men skrämd person tedde personen i fråga sig som en riktig mes. Den känslan kan gått få stå för hela boken. Synd. De första tre fjärdedelarna gillade jag ju verkligen…

Nina Lindström

Publicerad: 2001-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 20:56

Kategori: Recension | Recension: #284

4 kommentarer

Ska jag vara ärlig har jag ingen aning om hur du har tänkt. Själv är jag en hängiven läsare och jag läser ungefär en bok på två/tre dagar om jag tycker att den är intressant. När jag fick läsa "Händelser vid Kirkston Abbey" började jag läsa den på morgonen och avslutade den samma natt. Jag slukade den med hull och hår bara för att jag inte kunde slita mig från den. Den här boken är den bästa boken jag har läst och den blir bara mer och mer spännande varje gång jag läser den. (Har läst den 4 gånger.)
Författarens sätt att måla upp karaktärerna, omgivningen, känslorna och ja, allt är helt otroligt och underbart. Jag känner att jag lika gärna kunde ha varit där själv och se allt som händer. Den här boken kommer alltid att ligga mig varmast om hjärtat för det är den enda boken jag lyckats få fram riktiga känslor i. Jag kände rädslan och jag kände den kalla atmosfären.
Den här boken är inte tråkig. Den är speciell. Jag tror att man måste leta lite inom sig själv om försöka sätta sig in i rollerna. Försöka tänka sig hur det är i boken.
Händelser vid Kirkston Abbey har ingen like och så är det bara.
Tack för mig!

Kim Oregistrerad 2008-01-24 21:52
 

Kan inte annat än att hålla med Kim. Den här boken har det där lilla extra som så få andra böcker har. För att vara helt ärlig är det den enda boken jag känner till som har det. Jag kan inte annat än att tycka lite synd om dig som uppenbarligen inte fick ut samma rysligt underbara känsla som jag och så många andra fått vid läsning av den här boken. // M

M Oregistrerad 2008-01-24 22:04
 

Din rubrik säger allt, "när slutet förstör boken". Kan inte minnas att jag någonsin har läst en bok med ett så uselt slut. Demoner? hallå?

A Oregistrerad 2008-05-21 19:52
 

Jag måste nästan flina när jag ser det här. Demoner, ja? Än sen? Boken är bra, nej, den är fullkomligt unik. Varenda människa som jag har prackat på med min pocketupplaga har älskat den. Slutet förstör inte boken men jag erkänner att det tar en helomvändning. (dock inte på något dåligt sätt om ni frågar mig)
Jag hoppas att du verkligen tog dig tid att läsa boken. Vi har olika smak men om du inte tycker att den här boken är åtminstone 'okej' i kategorin psykologiska thrillers kanske du borde läsa böckerna och Sherlock Holmes i framtiden. Dessa böcker har i alla fall ett uppenbart slut så det kan omöjligt förstöra. Det är dessutom lite mer verklighetstrogen vilket kanske borde passa dig, A, eftersom att du uppenbarligen ogillar demoner. Ha det gott.

K Oregistrerad 2008-11-23 19:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?