Utgiven | 2001 |
---|---|
ISBN | 9174865412 |
Orginaltitel | 1984 |
Först utgiven | 1949 |
Inte för så länge sedan läste jag en bok av Maria-Pia Boëthius, Mediernas svarta bok. Då och då nämndes George Orwell och vissa ord från nyspråk: Orwells framtidsvision av ett nytt språk i en totalitär stat i boken 1984.
Nyspråk är det språk Oceanien – en av tre makter i världen som ligger i ständig fejd mot varandra, men som alla äger samma ideologi med olika namn – inför för att genom språket uppnå en absolut makt över folket. Människan får genom nyspråk lära sig att "krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka".
Språket är det som förenar oss i en viss kultur. Genom språket kan vi uttrycka känslor, kommunicera med vår omvärld. Och vår omvärld kan på så sätt kommunicera med oss. För att få en absolut makt över folket, medborgarna i en stat, diktatur eller samhälle penetreras människornas innersta, deras mest hemliga skrymslen i skallen.
Penetrationen genomförs genom att överflödiga ord tas bort, ord som skulle kunna väcka tankar som strider mot partiets ideologi. Genom partiets nyspråk är alla tankar som inte motsvarar partiets ideologi omöjliga. Storebror, partiets ledare kan genom kameror och mikrofoner registrera otillåtna tankar som yttrar sig kroppsligt.
Orwell, som var en tänkare som var före sin tid, understryker vikten av språket inte bara som ett kommunikationsmedel utan även som ett instrument över tankar. Det lättaste sättet att snabbt alterera människors tankar är genom ett medium som når många samtidigt. I Oceanien skrivs historien om i tidningar, läroböcker etc., allteftersom Oceanien byter motståndare i det ständigt pågående kriget.
Det är cirka 17 år sedan Orwells profetia skulle ha slagit in. I 1984 existerar många av de skrämmande tankar och levnadssätt som Nazityskland genomförde före och under andra världskriget genom en massiv propaganda. En liknande kontroll över medborgare återfanns senare i vissa Öststater, vilken 1984 beskrivs vara en karikatyr över.
En fråga som blir intressant att ställa är om 1984 är en sann bok, en riktig spådom? Har vi utvecklats sedan andra världskriget, kan "vanliga" människor sätta stopp för diktaturer, kan vi se dem över huvud taget? Lever vi i en demokrati? Håller vi inte på att likriktas alltmer av media, reduceras inte mångfalden i samhället?
Makten att alterera, hjärntvätta folket är idag lättare än någonsin tidigare eftersom informationskanalerna kan leverera med ljusets hastighet till dem som söker informationen, men även de som inte söker informationen. Kort sagt, det är svårt att värja sig mot informationen som pumpas ut.
Kanske ansågs 1984 som science fiction när den gavs ut 1949, men i likhet med många science fiction-böcker av hög klass så är den en fullträff, en prick över i:et som fångar dåtiden, nutiden och säkerligen fortfarande framtiden.
Publicerad: 2001-08-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-20 10:48
En kommentar
Betyg på 9?!? Dette er en klar 10-er!
#
Kommentera eller pinga (trackback).