Recension

: Ett lyckligare år
Ett lyckligare år Jonas Gardell
2021
Norstedts
5/10

Viktig men ojämn läsning

Utgiven 2021
ISBN 9789113111216
Sidor 309

Om författaren

Jonas Gardell är född 1963 och uppvuxen i Enebyberg. Han bor numera på Södermalm i Stockholm. Gardell romandebuterade 1985 med Passionsspelet och sedan dess har det blivit en rad böcker, shower, pjäser, filmer, tv- och radioprogram och annat. Kanske allra mest kända och älskade är romantrilogierna som inleddes med En komikers uppväxt respektive Torka aldrig tårar utan handskar.

Sök efter boken

Jonas Gardell är en av de starkaste svenska litterära rösterna. Han debuterade 1979 med diktsamlingen Den tigande talar, men det är framför allt sedan 1990-talet som han har berört svenska läsare på bred front, inte minst med de självbiografiska romanerna En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny, och för tio år sedan kom Torka aldrig tårar-trilogin. Här använder Gardell romanformen när han bygger utifrån egna erfarenheter. Med perfekt flytande prosa tar han med läsaren steg för steg mot det allra mörkaste och mest drabbande. Det går inte att värja sig.

Även Gardells senaste bok bygger på verkliga händelser, men i Ett lyckligare år får historieskrivningen företräde framför berättarflytet.

Berättelsen tar avstamp ur Pontus Wikners Psykologiska självbekännelser från 1879, ett manus som hålls inlåst på Uppsala universitetsbibliotek i nästan hundra år – de publiceras först 1971. Wikner är filosof och professor, och lever med hustrun Sara Larsson som han får två söner med. Det verkar vara ett vänskapligt förhållande där Wikner kan vara öppen gentemot frun med sin läggning. Men drömmen om en annan ordning växer sig ändå stark, drömmen om en värld där människor kan leva med den de älskar – drömmen om ett lyckligare år. Det är därför han skriver sina Psykologiska självbekännelser, att läsas i framtiden, en framtid han hoppas ska vara mer mogen för hans ord än vad samtiden är.

Den inledande delen av boken, den om Pontus Wikners ungdom, när han möter vänskap och kärlek, är som att läsa början på en roman. Jag känner med Pontus och blir engagerad i hur det ska gå för honom.

När det är som allra mest engagerande och spännande hoppar boken fram till 1970-talet och en begynnande svensk gay-rörelse som utgår från några ungdomar i Örebro. Innan jag läste boken var de här personerna och händelserna lika obekanta för mig som namnet Pontus Wikner och hans manuskript. Det här är viktiga händelser i den svenska historien som jag aldrig ens har hört talas om tidigare, som jag är tacksam att nu ha möjlighet att läsa om. Men som läsupplevelse blir det ett avbrott från den uppslukande berättelsen om Pontus Wikner till det mer reportageaktiga berättandet om Ronny och de andra ungdomarna under 1970-talet. Det tar ett tag innan jag inser att berättelsen inte kommer komma tillbaka till Pontus Wikner för att knyta ihop händelserna där. I stället fortsätter berättelsen framåt i tiden.

I viss mån kompenserar det viktiga (och ännu alltför o-omskrivna) ämnet för det otympliga formatet och bristen på flyt i berättelsen som helhet – men som läsupplevelse hade jag helt andra förväntningar när jag återvände till en berättarmästare som Gardell.

Eva Wissting

Publicerad: 2023-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2023-04-08 08:29

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8980

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?