Recension

: Sodomy and the Pirate Tradition
Sodomy and the Pirate Tradition: English Sea Rovers in the Seventeenth-Century Caribbean B R Burg
1995
New York University Press
7/10

Sjön suger

Utgiven 1995
ISBN 9780814712368
Sidor 264
Först utgiven 1983

Om författaren

B R Burg disputerade i historia 1967 vid University of Colorado, och har framför allt forskat om manlig sexualitet i manliga miljöer som skeppsbesättningar och arméer. Han har bland annat skrivit böckerna Sodomy and the Pirate Tradition: English Sea Rovers in the Seventeenth-Century Caribbean (1983), An American Seafarer in the Age of Sail: The Erotic Diaries of Philip C. Van Buskirk, 1851-1870 (1994), Gay Warriors: A Documentary History from the Ancient World to the Present (2002) och Boys at Sea: Sodomy, Indecency and Courts Martial in Nelson’s Navy (2007).

Sök efter boken

Året var 2009 och jag hittade äntligen den perfekta boktiteln. I tio år tänkte jag inte på den, jag glömde den helt och hållet tills den kom upp igen som ett Facebook-minne. Som kvinna med ansvar för min egen ekonomi köpte jag boken som en investering i mig själv. Nu äger jag den. Sodomy and the Pirate Tradition.

Vem hade ens kunnat ana att piraterna var så grundligt sodomerande? Författaren B R Burg tar med oss på ett kittlande äventyr och framställer en faktiskt väldigt övertygande tes att i princip alla pirater var bögar. Det verkar så vettigt när han säger det! Såklart att de var. Burg skriver om 1600-talets samhälle, moral, syn på sexualitet (förvånansvärt frisinnad) och framförallt pedagogik. Fattigas barn kastades ur boet runt tolvårsstrecket och vandrade runt i grupper av gatupojkar i åldrarna nio till sjutton eller så, där sexualiteten var lika naturlig eller onaturlig som något annat i den tillvaron.

Det var dessa gatupojkar som gick till sjöss, med inpiskad kunskap om pojkars sexualitet, pojkar som växte upp och som pirater fick smeknamn som Tape-cul, Cœur d’Andouville eller Long Ben, ”not because of his height”. Den halvrövade sjörövaren Bourgnefesse (kallad ”bougres” av sina fiender) klagade enligt uppgift på att han var på tok för uppvaktad av sina medseglare då han endast ägde en skinka – den andra blev bortsprängd av en kanonkula – och därför var lite mindre trassel att älska i nattens mörker, medan Bourgnefesse själv var mer intresserad av sin favoritskeppspojke.

Inte bara synen på piraters sexualitet ifrågasätts. Jag föreställde mig pirater som 50% Fabio på omslaget till en Harlequin-roman, 50% rå sälle som våldtog damer och plundrade och skrattade med en sabel mellan tänderna, men tydligen var det inte alls så. Visst var piraterna råa och vidriga, varken jag eller Burg säger något annat. Burg beskriver ett fall där Mountbars the Exterminator pillade upp ett litet hål i magen på en tillfångatagen man, tog ut en liten bit tarm, spikade fast den vid masten och sen jagade mannen runt runt runt medan tarmen drogs ut som en stickad tröja maskas upp. Det låter ju onekligen brutalt men inte direkt råare och vidrigare än de bestraffningar som utfördes av lagens långa arm. 1600-talets England var ett samhälle där fysiska bestraffningar var standard. Flottan kölhalade lika mycket som pirater. Vakter piskade lika hårt. Tortyren var inte helt olik. När historier om piraters grymhet lever kvar är det inte uteslutande för att piraterna var särskilt våldsamma och hemska, utan till stor del för att injaga skräck i befolkningen, ungefär som när Robin Hood fick sitt namn för att framstå som mer lurig och farlig.

Jag påminns gång efter annan om hallickar i det amerikanska ghettot fram till 1960-talet. Även där diskuteras homosexualitet som en faktor i det sociala utanförskapet. Män som väljer bort en normativ heterosexuell relation med kvinnor gör det inte sällan av en direkt anledning, vare sig det är att de älskar män eller hatar kvinnor.  Det är fascinerande att läsa om något som egentligen borde vara fullkomligt naturligt – inte alla är straight – men som faktiskt inte poängteras så ofta.

Lisa Kennedy

Publicerad: 2020-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2021-08-21 21:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8004

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?