Recension

: Familjen Lambs återkomst
Familjen Lambs återkomst Lisa Jewell
2023
Printz
6/10

Kuslig comeback

Utgiven 2023
ISBN 9789177716891
Sidor 424
Orginaltitel The Family Remains
Översättare Katarina Falk
Först utgiven 2022

Om författaren

Lisa Jewell föddes i London 1968. Efter en konst- och designutbildning arbetade hon inom modeindustrin i fem år. Det var först när hon tvingades jobba som receptionist under en period som hon upptäckte att hon egentligen ville skriva. Lisa Jewell bor i London med sin man, två döttrar, två håriga katter, två nervösa marsvin och en kastanjebrun jycke. Hon skriver tusen ord varje dag, sittande på ett café utan internet.

Sök efter boken

Kriminalkommissarie Samuel Owusu och kriminalteknikern Saffron Brown kallas till Themsens strand i arla morgontimmen. En professionell flodfyndarguide (!) har snubblat över en påse innehållande människoben. Dessa visar sig ha koppling till ett trettio år gammalt, olöst fall. Ett cold case där tre människor hittades döda på ett köksgolv i tjusiga Chelsea i London.

På samma gång får Rachel Rimmer reda på att hennes man Michael påträffats död i sin källare i sitt hus i Frankrike. Det är något som inte stämmer med hans död men hur mycket kan Rachel berätta för polisen?

Sedan har vi Lucy Lamb som återvänder hem till London efter trettio på flykt. Det är upplagt för en spännande berättelse full av raffel. Boken är en (fristående) uppföljare på Familjen Lambs hemlighet som jag skrev om här på dagensbok 2020. Minns att jag tyckte att den boken var flyktig och rörig. Det upprepar sig tyvärr till viss del också här, även om det hela inleds med en pedagogisk, men kort, kort presentation av de viktigaste karaktärerna.

Familjen Lambs återkomst utspelar sig i olika tidsspann, mellan 2016 och 2019. Det korta hoppet i tiden förvirrar mig ibland och jag vet inte alltid var historien befinner sig. Dock är det mycket nervkittlande historia med fascinerande karaktärer. Lisa Jewell har alltid varit en mästare på att bygga berättelser som till en början kan verka vara feelgood, men ganska snart visar sig skeva. Här bjuds vi på en thriller strösslad med pulshöjande vändningar.

Karaktärernas kronjuvel är den förryckta Henry Lamb som kallar sig för Phineas Thompson. Han beger sig från London till Chicago för att leta rätt på sin besatthet, den äkta Phineas Thomsen, även kallad Finn. Dessutom ser han till att göra sig osynlig för sin oroliga familj hemma i London. Men hans syster Lucy lyckas till slut snoka upp vad han har för sig. Det är rätt härligt med alla mustiga, stolliga karaktärer som boken är späckade med. Det skapar en must och är bokens största behållning.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2023-04-05 21:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8979

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?