Recension

: Vi som arbetar med våra kroppar
Vi som arbetar med våra kroppar Annica Carlsson Bergdahl & Elisabeth Ohlson
2021
Carlssons
8/10

Vackert om det kroppsliga arbetet

Det påstås ibland att vi nu alla är medelklass. Att det inte längre finns någon arbetarklass i Sverige. Så är förstås inte fallet. Omkring två miljoner människor i Sverige är kroppsarbetare. De här människorna uppmärksammas dock väldigt sällan i det politiska eller kulturella samtalet. Det är något som de två upphovspersonerna till den här boken – fotografen Elisabeth Ohlson och journalisten Annica Carlsson Bergdahl – vill råda bot på. Det är alltså en kombinerad foto- och intervjubok, där vi får lära känna 33 arbetare från olika bakgrunder och med olika yrken.

Elisabeth Ohlsons konstaterar själv i sin reflekterande text att fotografer inte släpps in så lätt på arbetsplatser som de kanske gjorde förr i tiden, och framförallt inte för att fota hur och vad de själva vill. Det gör att fotona i bok tvingas bli arrangerade: porträtt av arbetarna i fråga, varvat med foton från deras respektive arbetsplatser, men däremot inte spontana foton på när de fotograferade faktiskt utför sitt arbete.

Desto viktigare då att fotona kombineras med intervjuerna av Annica Carlsson Bergdahl. Här får de porträtterade arbetarna själv komma till tals om sitt arbete. Det handlar för vissa om kreativitet och arbetsglädje, om stimulerande arbetsuppgifter och meningsfull sysselsättning. För andra är erfarenheten snarare att det – med exempelvis automatisering inom vissa branscher – blir allt mindre utrymme för kreativitet och stimulerande uppgifter, och att de istället exempelvis upplever sig allt mer som ett bihang till maskiner och apparater. En sak som slår mig som läsare är också hur många som fokuserar på just kroppsligheten i arbetet: på tröttheten och utmattningen, på olyckorna de har varit med om, på skadorna de har åsamkats av arbetet, och – inte minst – tvivlet på huruvida de alls kommer kunna arbeta hela vägen fram till pensionering.

Det här är en viktig bok. I likhet med flera av de intervjuade önskar jag att politiker som förespråkar höjd pensionsålder och liknande försämringar skulle försöka förstå och leva sig in i hur det är att arbeta med kroppen ett helt liv. Den här boken kan vara ett sätt att göra det.

Bokens format gör dock att fotona inte tillåts bli så stora som man kanske hade önskat i vissa lägen. Men misströsta inte – fotona ingår också i en vandringsutställning i ABF:s regi, som kommer turnera runt landet åtminstone under 2021 och 2022. Fotona är absolut snygga, så jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av det här temat att inte bara skaffa boken, utan också besöka utställningen om den kommer till någon plats i er närhet.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2021-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2021-09-28 20:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8586

2 kommentarer

Det är lite lustigt att man ska behöva påminna om att arbetare finns, men bra text om en bok som verkar viktig!

Jenny Tedjeza Oregistrerad 2021-10-17 12:05
 

Ja, verkligen en viktig bok, tycker jag, så det vore kul om min text kan locka någon till läsning!

Klas Rönnbäck Redaktionen 2021-10-20 21:50
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?