Recension

: Trion
Trion: Gränsprosa Johanna Hedman
2021
Norstedts
7/10

Tyst triangeldrama

Utgiven 2021
ISBN 9789113114125
Sidor 355

Om författaren

Johanna Hedman är född 1993 och kommer från Stockholm. Hon har en masterexamen i freds- och konfliktstudier från Uppsala universitet och kandidatexamen i litteraturvetenskap och internationella relationer. Hon debuterade som författare 2021 med romanen Trion.

Sök efter boken

Det börjar med en kort bild från en framtid, ett efteråt. Många år har gått men tankar och känslor finns kvar. Och sedan tillbaka till tiden då det verkligen hände. Tre unga människor som studerar och festar, pratar och tänker. Tänker och känner och betraktar varandra och ibland sig själva. De ser och formulerar men det är bara två perspektiv vi får. Omväxlande är det Thora och Hugo vi får följa medan August är tyst mellan dem, bakom dem, bortom dem.

Hugo studerar statsvetenskap och är inneboende i Thoras föräldrars stora våning i Lärkstan; att ha studenter som inneboende är en sorts filantropiskt projekt för dem och studenterna får också delta i middagar och annat. De blir familjemedlemmar fast ändå inte, rör sig i ett besynnerligt mellanläge bland de intellektuella och välbärgade. Att pengarna kommer från företagsimperiet som kritiseras hårt ligger och tickar i bakgrunden.

August är aspirerande konstnär med ett ambivalent förhållande till såväl sin far som sin bror.

August beskrev honom som en affärsman med tre olika mobiler och en inkorg ständigt fylld av nya mejl, vilket jag tyckte lät som ett barns beskrivning av en förälders arbete; en portfölj, en kavaj, ett kontor. August berättade om huset i Belsize Park där Samuel bodde: orkidéerna i vardagsrummet, den blänkande kaffemaskinen, vinkällaren, kemtvätten dit han skickade sina skjortor varje vecka, som om hans bror var summan av sitt jobb, sina tillhörigheter och sin konsumtion.

Hans relation med Thora förvirrar Hugo – är de ett par, har de varit ett par? – men den är trots sina vaga konturer en fast punkt.

Den behagliga tystanden som fanns i köket, mellan Thora och August var som något vilsamt att luta sig mot, som ett hoprullat husdjur som dåsade lugnt under bordet.

Jag fångas snabbt in av stämningen, av det som vibrerar under ytan hos dessa högpresterande unga människor. Jag dras tillbaka till delar av min egen studietid, fast i ett romantiserat ljus. Här är det nostalgin som sveper in allt i både förskonande skimmer och – faktiskt – upphöjd klarhet. Som när man första gången sätter ord på vad en relation till någon innebär på ett djupare plan:

Det fanns inga andra personer jag kunde tala med på det sättet, och jag tänkte att de där samtalen var det närmsta det gick att komma någon annans associationsgångar och tankelekar. [---] Och jag insåg när jag lyssnade på Thora och August den eftermiddagen att jag brydde mig mer om dem än om mig själv. Det var första gången jag kände att mitt eget välbefinnande var beroende av att någon annan än jag själv hade det bra.

Det är intressant hur författaren undviker specificeringar – det är ”antikvariatet på Birger Jarlsgatan” och inte Rönnells, ”närlivset mittemot” och inte 7-Eleven, caféet på en viss gata och inte caféets namn o.s.v., vilket på ett sätt skapar en illusion av tidlöshet, på ett sätt mest känns märkligt när det ändå finns sådant som innebär tydliga tidsmarkörer – en bok som givits ut några år tidigare, ett presidentval.

Men det är ju inte årtalen som sådana som är det väsentliga utan just de här åren för just de här tre. Vuxna men ändå inte, på väg att finna sina platser i världen. Tyvärr räcker det inte riktigt hela vägen för min del. Visserligen djupnar relationerna, upplevelser delas och tiden går men det finns så mycket som förblir oförlöst eller bara upplöses i tomma intet.

Saga Nordwall

Publicerad: 2021-09-28 00:00 / Uppdaterad: 2021-09-27 15:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8585

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?