Recension

: När dom andra sover
När dom andra sover Christer Olofsson
2007
Gullers
5/10

Utgiven 2007
ISBN 9789188238672
Sidor 200

Om författaren

Christer Olofsson är född 1963 och arbetar som frilansfotograf.

Sök efter boken

I den här boken följer fotografen Christer Olofsson samefamiljen Sparrock, i ett litet samhälle i norra Sverige, under ett antal år. Eftersom det är en stor renskötarfamilj så kommer också fotona i hög grad att handla om renen, direkt och indirekt. Här finns också foton av andra delar av livet i en sameby – allt från bröllop till matlagning. Fotona ackompanjeras av citat ur samtal med den porträtterade familjen, och en längre text som sätter in samebyns historia i ett historiskt perspektiv.

Många av fotona är utan tvekan snygga. Tyvärr känns det däremot som om bokens upplägg inte är helt genomtänkt. Man måste exempelvis ta sig igenom halva boken innan man kan få släktrelationerna i storfamiljen klar för sig. Likadant med platserna som beskrivs, kartan återfinns även den först efter halva boken. En hel del av citaten som ackompanjerar fotona verkar lösryckta ur sitt sammanhang, vilket gör att de ibland blir helt oförståeliga. Det är synd, för fotona hade förtjänat en bättre kontext. Så den här bokens foton kan man med fördel titta på parallellt med att man läser någon annan bok.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-12-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-19 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2753

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?