Recension

: Pengar på fickan
Pengar på fickan Asta Olivia Nordenhof
2021
Norstedts förlag
8/10

Pengarnas brutala effekt

Utgiven 2021
ISBN 9789113111315
Sidor 221
Orginaltitel Penge på lommen
Översättare Johanne Lykke Holm
Först utgiven 2020

Om författaren

Asta Olivia Nordenhof, född 1988, är en dansk författare. Hon debuterade 2011 med romanen Et ansigt til Emily. Hennes första diktsamling det nemme og det ensomme från 2013, tilldelades det prestigefyllda danska Montanas Litteraturpris.

Sök efter boken

Landet Danmark – där kan man leva gott. Åtminstone om man har studerat och har en stabil inkomst. Skattefinansierad vård och skola, barnbidrag. Entreprenörsandan frodas, och marknaden erbjuder kapitalvaror och konsumtionsartiklar i ett brett utbud. Ganska mycket är gemensamt med välfärdslandet Sverige.

Fram stiger Kurt, som driver en firma med långfärdsbussar. Han lever med Maggie, den tredje partnern i ordningen. Pengarna räcker och blir över. De borde ha det bra. Romanen visar i stället upp liv med smärtpunkter. Att sakna pengar har en brutal effekt på människor.

Maggies tillbakablickar avslöjar en kringflackande uppväxt. Ömsom tog hon sig till socialbidragskontoret där hon vägde sina ord inför handläggaren, ömsom fann hon män som bjöd på en säng och alkohol. Årtionden senare fikar hon med sin vuxna, utflyttade dotter och klyftan mellan den som aldrig jobbat och den som studerar på universitet är uppenbar. Dottern frågar om mamman egentligen var feminist när hon var ung? Att vara ovetande om hur ofta Maggie snodde kläder i butikerna på Strøget eller mötte våldsamma män som betraktade henne som hora är minst sagt en förmån för dottern.

Ett återhållsamt språk vittnar om hur Maggie och Kurt – en gång våldsamt förälskade – inte längre speglar sig i varandra. Utsatthet och lyckokast har tumlat om dem i för hög fart.

Jag undrar om Nordenhof är ute efter att skriva den stora nordiska romanen. Pengar på fickan är den första delen av sju böcker med samlingsnamnet Scandinavian Star. I denna del har Kurt en liten anknytning till de affärsuppgörelser som föregick år 1990 års katastrof, vars offer fått ett minnesmärke i Oslo.

I bokens mitt låter författaren berättaren kliva fram och rapportera om utredningsmaterial som avslöjar enorma säkerhetsbrister på fartyget Scandinavian Star. Transaktioner mellan oklart registrerade företag. Avtal om överpriser gav mångmiljonbelopp i utbetalda försäkringspengar vid allvarlig skada. Berättaren fylls av förfäran när hon konstaterar att barn dött i branden. Hennes eget barn är två år.

När förfäran avtar, växer cynismen. Den som har pengar kan slinka undan om man skickligt döljer ägarstrukturen bland de involverade bolagen:

Ole B. Hansen sonade inte sitt straff. Han drog i exil i Spanien och förkroppsligade den straffrihet som bara är hans klass förunnad.

Greppet liknar Brechts Verfremdungseffekt och här uppstår skarpare kulisser till romanpersonerna. Maggies beroende av Kurt för att överleva är inte huvudspåret. Temat beroende vidgas och dess tentakler sträcks ut i hela samhället och över en längre tidsperiod. Det kapitalistiska systemet från 1980-talet fram till idag kräver sina offer, även om den välbeställda majoriteten inte låtsas om det. Det skulle aldrig gå att förklara för de champagnedrickande, välklädda krogbesökarna att någon betalar sitt liv för att systemet ska hållas igång.

Nordenhof lyckas väcka mitt engagemang och min frustration på ett sätt som bara de skickligaste skribenterna gör. Romanen är nominerad till det Nordiska rådets litteraturpris 2021 – men jag är inte säker på att någon av politikerna som deltar i rådssammanträdena läser en roman som handlar om att kapitalismen är ett monster.

159 människor dog. Det är alldeles för möjligt att de dog för att några andra människor ville uppnå ekonomisk vinst. Det är inte möjligt att trösta sig med fallets ovanlighet.

Om det finns något ovanligt med fallet är det enbart att kapitalismens dödsoffer – förutsatt att man bortser från de som överhuvudtaget inte räknas som dödsoffer, växter, svampar, fiskar, insekter – som regel inte brukar finnas i Skandinavien.

Lena Nöjd

Publicerad: 2021-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2021-09-29 23:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8587

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?