Recension

: Tidtaget
Tidtaget Bengt Spade Lena Knutsson Udd och Helene Stalin Åkesson (red.)
2017
Votum
6/10

Svensk industrihistoria förevigad

Utgiven 2017
ISBN 9789188435361
Sidor 128

Om författaren

Bengt Spade är teknikhistoriker och författare. 2012 tilldelades han Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj med motiveringen ”Med sin gedigna kunskap och sitt engagemang är Bengt Spade en av de främsta förmedlarna av svensk industrihistoria.”

Sök efter boken

För ett tiotal år sedan blev Jan Jörnmarks bok Övergivna platser en storsäljare. Fotona i den boken skildrade ett Sverige i ekonomisk omvandling. Gamla industrier som lägger ned och överges. Kvar blir många gånger tomma byggnader vilka långsamt förvandlas till ruiner. I andra fall – kanske främst om verksamheterna har legat centralt i storstäder – tas gamla industrilokaler över och omvandlas av ny verksamhet.

Men det fanns en tid innan nedläggningen, och en tid innan gamla lokaler helt hade brutits ned till ruiner. Det är den tiden som skildras i den här fotoboken. Fotona kommer från teknikhistorikern och fotografen Bengt Spades arkiv och sträcker sig över flera decennier, från 1960- till 1990-tal. Det stora flertalet av de femtio foton som redaktörerna här har valt ut togs dock under 1970-talet. De är från en tid när industrierna som avporträtteras i vissa fall fortfarande var verksamma. Mer vanligt verkar dock vara att industrierna hade lagts ned ganska nära inpå när fotona togs.

Det är vackra foton för den som är intresserad av teknik- och industrihistoria. De ackompanjeras också alla av två texter. En sorts text som är korta och generellt mycket informativa bildtexter av fotografen själv om vad fotona föreställer, och när fotot togs. Ibland är de här texterna dock nog allt för korta för en vanlig läsare, för vad är exempelvis egentligen en ”flisficka”, och vad gjorde egentligen en ”plankhejare”? Redaktörerna kanske kunde ha bett en lekman om hjälp att avgöra vad som var allmänkunskap på det området, och förtydliga somliga av de specifika begreppen.

En andra text som ackompanjerar varje bild är en text av fria associationer som de två redaktörerna – Lena Knutsson Udd och Helene Stalin Åkesson – fått av fotona de har valt ut. Och det är verkligen mycket fria associationer vi då talar om i en hel del fall. Interiören från Göteborgs gasverk ger dem tydligen associationer till att ge sig ut till havs. Ett gammalt tegelbruk ger en association till att ge sig ut på hajk. Kanske kan andra uppskatta det här lite annorlunda, och kanske lite mer poetiska, greppet. Själv blir jag dock inte riktigt klok på poängen med dessa fria associationer. Min största behållning av den här boken blir därför fotona i sig.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2018-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2018-04-30 11:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7324

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?