Recension

: All denna vrede
All denna vrede Cara Hunter
2021
Louise Bäckelin
7/10

En angenäm bekantskap

Utgiven 2021
ISBN 9789177992530
Sidor 407
Orginaltitel All the rage
Översättare Jan Risheden
Först utgiven 2020

Om författaren

Cara Hunter (en pseudonym för Lynn Shepherd) är en brittisk författare, bosatt i Oxford. Hon skriver deckare om kriminalkommissarie Adam Fawley – den första hette Hemmets trygga vrå (Close to home, 2018). Shepherd skriver också historiska romaner, då under eget namn.

Sök efter boken

Deckarserier med återkommande karaktärer utövar nu en gång ett särskilt sug på oss deckarfantaster. En bekymrar sig alldeles väldigt för deras väl och ve och väntar otåligt på nästa bok. Några av mina absoluta favoritdetektiver är arkeologen Ruth Galloway (Elly Griffiths), kriminalinspektören Barbara Havers (Elizabeth George), hjärtespaltrådgivaren Tannie Maria (Sally Andrew) samt kriminalkommissarien Adam Fawley (Cara Hunter).

Cara Hunter har dristat sig till att inkräkta på klassisk kommissarie Morse-mark. Hon har nu kommit med sin fjärde bok på svenska, All denna vrede (ytterligare en titel finns på engelska) med Oxfordpolisens Adam Fawley vid utredningsspakarna. Inte sedan Ruth Rendells Rex Wexford har en mer rejäl och sympatisk kommissarie skådats i deckargenren. Den stora sorg som Fawley bär på ger honom djup.

En bekymrad taxichaufför gör polisen uppmärksam på att en ung flicka, som han plockat upp vid vägkanten och kört hem, visar tecken på att ha blivit antastad. När polisen sedan söker upp Faith Appleford, som hon visar sig heta, vill hon på inga villkor göra någon anmälan. Faith är nyinflyttad, sällsamt vacker, ordningsam och begåvad, men likväl är det något som inte stämmer, enligt poliserna som besöker familjen.

När det efter lite grävande visar sig att Faith tidigare hette Daniel kommer det hela i en helt ny dager. Kan det röra sig om ett hatbrott?

I mitt stilla sinne finner jag det lite märkligt att polisen med sina begränsade resurser inte släpper händelsen. Den förklaring som ges är att de befarar att fler incidenter ska äga rum. En icke obefogad rädsla kommer det visa sig.

Snart försvinner en tonåring…

Spänningar råder i den vanligtvis välfungerande utredningsgruppen över vilken Fawley basar. En arbetsgrupp som vi grundligt lärt känna i de tre tidigare böckerna. Fawley är i normala fall mycket uppmärksam på stämningen i gruppen, på kollegornas känslor och reaktioner. Nu känner de inte riktigt igen sin chef. Han är för ovanlighetens skull lättirriterad och förtegen om sina problem.

Det spekuleras om kopplingar till ett gammalt, redan uppklarat fall. Kan det vara en “copycat” som är i farten eller var det helt enkelt fel man som blev inburad? Eftersom Fawley är gift med ett av offren till den så kallade “roadside rapist” hamnar han i blåsväder. Han blir anklagad för intressekonflikt och fråntas fallet. Pressen vädrar snabbt ett scoop!

Det som utmärker Cara Hunters förträffliga serie är hennes påhittiga sätt att berätta sin historia. Förhören presenteras i fulltext, läsaren får ta del av sms-konversationer, mejl och twitter-inlägg, likaså kommentarer i sociala medier, utskrifter från röstbrevlådor, domstolsprotokoll, etcetera. Detta resulterar i en livfull text med påtaglig samtidskänsla (som förmodligen också kommer åldras snabbt). Perspektiven skiftar, men en stor del av berättelsen återges i jag-form ur kommissarie Fawleys synvinkel, vilket är ovanligt och gör att läsaren känner extra samhörighet med honom.

Personporträtten är överlag fylliga, intrigen genomarbetad med listiga villospår och oväntade vändningar samt upplösningen överraskande.

Perfekt läsning för dig som älskar deckare av klassiskt engelskt snitt!

Ingrid Löfgren

Publicerad: 2021-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2021-08-18 22:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8549

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?