Recension

: Mordkonsulten
Mordkonsulten Elly Griffiths
2020
Modernista
8/10

När mysdeckare är som bäst

Utgiven 2020
ISBN 9789178934973
Sidor 325
Orginaltitel The Postscript Murders
Översättare Ylva Spångberg

Om författaren

Elly Griffiths (egentligen Domenica de Rosa) är född 1963 och uppvuxen i London. Idag bor hon strax utanför Brighton med sin familj. Griffiths debuterade som kriminalförfattare med den kritikerrosade romanen Flickan under jorden (The Crossing Places, 2009), den första delen i serien om den färgstarka arkeologen Ruth Galloway. 2018 påbörjade hon en ny serie, om kriminalinspektör Harbinder Kaur, med Främlingen (The Stranger Diaries, på svenska 2019).

Sök efter boken

Att en nittioårig kvinna hittas död på ett seniorboende är inte något polisen tycker är särskilt uppseendeväckande. Att Peggy, den döda damen, visar sig ha varit mordkonsult åt kända deckarförfattare är visserligen mer udda, men inte heller något som i sig talar för att en mördare är lös. När författarna Peggy hittade på mord åt börjar trilla av pinn, däremot, så är det läge för polisinspektör Harbinder Kaur att kliva in.

Efter att ha läst ett gäng spänningsromaner och mysdeckare på sistone, men blivit besviken på dem alla, så närmade jag mig Mordkonsulten med viss skepsis. Elly Griffiths är en oerhört skicklig författare, men efter att ha läst den tolfte (!) boken i serien om arkeologen Ruth Galloway så kände jag att Griffiths mest gör samma sak om och om igen, och att det började bli rejält uttjatat. Den första boken i Griffiths nya serie om polisinspektör Harbinder Kaur var visserligen bra, men flera annars pålitliga författare hade just fått mig att bränna mig på tristesslågan, så jag var inte helt övertygad om ifall att gå nära mysdeckarelden så snart igen var en bra idé. Man skulle kunna säga att kolen i min läsglädjeseld började falna. Bränd läsare skyr elden liksom, ja, ni fattar.

Det gläder mig att meddela att Mordkonsulten visar på en Griffiths i högform. Den lesbiska polisinspektören Harbinder Kaur är en minst lika tilltalande huvudperson som den tidigare seriens Ruth Galloway. Hon är en sympatisk och lite udda person som jag gärna hade haft som vän i verkliga livet. Det är en väldigt bra början. Sedan tillkommer mordkonsulten Peggys vänner: hemsköterskan Natalka som bär på sina egna hemligheter, Edwin, den alltid lika vältalige och välklädde pensionären, och Benedict, en före detta katolsk munk som nu driver en kaffekiosk. Att se världen genom deras ögon är ett väldigt behagligt sätt att spendera 325 sidor på.

Mordkonsulten utspelar sig huvudsakligen på ett seniorboende och på en litteraturfestival, och båda får sig en (lite ömsint, i alla fall) känga. Griffiths har ett särskilt horn i sidan till folk som anser sig vara för intellektuella för att läsa deckare, och till deckarförfattare som hävdar att just deras deckare inte alls är deckare, utan ”litterära romaner”. Hon beskriver dessa högdragna människor på ett träffsäkert och oerhört roande sätt.

Griffiths skriver deckare med sympatiska människor i fokus, utan att det någonsin blir för gulligt eller tillrättalagt. Mänskliga brister och tillkortakommanden får också utrymme, och hon är en mästare på att skapa oväntade (och i genren ovanliga) karaktärer. Mordkonsulten gör inte att man sitter med andan i halsen och bläddrar med svettiga fingrar, men det är också ganska skönt. Den är spännande från början till slut, men på ett lågintensivt och genomtänkt sätt som gör att man längtar tillbaka till den, snarare än inte kan sluta läsa. Tillsammans med ett minimum av äckel och obefintlig sensationslystnad, så är Mordkonsulten en juvel i Griffiths mysdeckarkrona.

Till och med den jäkla titeln är lysande.

Katze Collmar

Publicerad: 2021-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2021-03-21 23:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8410

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?