Recension

: Thailandssvenskarna
Thailandssvenskarna Joakim Medin
2019
Verbal
8/10

Drömmen om kvinnlig underkastelse

Utgiven 2019
ISBN 9789187777752
Sidor 197

Om författaren

Joakim Medin (född 1984) är frilansjournalist och författare till böckerna Kobane: Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS (2016), Orbánistan: Rädsla och avsky i det illiberala Ungern (2018) och Thailandssvenskarna (2019). Han medverkar även i Syrien: Revolutionen, makten och människorna (2015).

Sök efter boken

Att köpa sex, att betala för att någon ska ge tillgång till sin kropp mot betalning, en tillgång de inte skulle ha gett frivilligt, är inte något man normalt skryter med eller ens talar om i Sverige. Det finns säkert undantag, slutna sällskap och rum (inte minst på nätet, förstås), där vissa människor kan göra detta ändå.

Kanske kan Thailand räknas som ett sådant rum. Här samlas svenskar som köper sex, inte minst på särskilda ”svenskbarer”, och pratar och skryter tämligen öppet om sina sexköp. Journalisten Joakim Medin har tillbringat månader bland dem och ”wallraffat”, utgett sig för att vara en nyfiken likasinnad, men i hemlighet spelat in, fört anteckningar och rapporterat om den här världen.

Det blir en fascinerande resa in ett i slags subkultur som jag helt enkelt har oerhört svårt att förstå. Varför skulle man vilja ligga med någon som inte frivilligt vill ligga med en själv? Vad är det för (huvudsakligen manlig) logik som kan göra det attraktivt?

Medin tecknar en påtagligt enhetlig bild av vilka de svenska män som tänker så här är. De kan ha vitt skilda ekonomiska förutsättningar, men deras resonemang är förvånansvärt lika. De upplever att de mer eller mindre flyr från Sverige, ett Sverige de inte längre kan känna igen, utan som tagits över av invandrare och feminister. De söker en kvinnlighet som inte längre finns hemma.

Ett självförnekande kvinnligt tillmötesgående som nog faktiskt förutsätter just ekonomiskt beroende, en kvinnlighet som inte törs ställa krav utan bara servar. Det kan vara sexuellt, för en natt eller kortare, men också i relationer och vardagsliv. En del skaffar ”flickvänner” som de lever tillsammans med, året runt i sin ”exil” från Sverige, eller under kortare perioder.

Det är ärligt talat inte helt lätt att få ihop dessa mäns världsbild ens med hjälp av Medins analyser och rikliga (rätt ofta vedervärdiga) citat. I de här männens värld tycker de sig göra dessa fattiga prostituerade (som mestadels är ciskvinnor, men också transkvinnor) en tjänst, inte bara ekonomiskt, utan också för att de får vara med goda svenska män snarare än några andra, mer tvivelaktiga typer. De kan skryta för varandra om hur många gånger de fått sitt köpta ligg att komma, och jag vill liksom fråga dem ”Om sex med dig innebär en sådan njutning, varför är det i så fall inte hon som betalar dig ..?”. De köper inte ”bara” en kropp, de köper en fantasi. Med hull och hår.

Den handlar inte bara om relationen till enskilda kvinnor, utan också om Thailand som ett sexliberalt, tillåtande paradisland. I själva verket är prostitution båda förbjudet och starkt skambelagt också i Thailand – även om korrupta myndigheter ser mellan fingrarna med den på grund av de stora inkomster den genererar.

Främst är det ändå männen och deras tankesätt Medin fokuserar på. Här och där finns visserligen inslag där han tecknar de thailändska kvinnornas bakgrunder och verklighet, men det är inte där bokens fokus ligger. Nå, en bok kan inte göra allt. Kanske kan vi hoppas på en uppföljare ur kvinnornas perspektiv?

Ella Andrén

Publicerad: 2019-09-23 00:00 / Uppdaterad: 2019-09-24 07:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7857

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?