Recension

: Du, bara
Du, bara Anna Ahlund (1987-)
2016
Rabén & Sjögren
8/10

Att älska någon som har ett förflutet

Utgiven 2016
ISBN 9789129699517
Sidor 341

Om författaren

Anna Ahlund (född 1987) kommer från Stockholm, är utbildad lärare i svenska och musik och arbetar som skolbibliotekarie. Som författare debuterade hon 2016 med ungdomsromanen Du, bara. 2017 kom Saker ingen ser och 2020 Ganska nära sanningen.

Sök efter boken

Frank är egentligen liksom paxad, redan när han först stiger in i hallen hemma hos John och deras blickar möts för första gången. Det är storasyster Caroline som har bjudit hem honom och som är intresserad av honom. Fast kan man verkligen paxa i kärlek?

I nästa steg i Carolines plan hamnar Frank, John och hans bästa vän Elli i syskonens föräldrafria sommarstuga och intrigen tätnar. Vem är det egentligen som är intresserad av vem? Och hur lätt är det att våga kasta sig ut och chansa, lita på att den man vill ha också vill ha en själv?

Anna Ahlunds ungdomsroman Du, bara är hennes debut och kom ut i somras. Så här när våren fortfarande mest känns som höst ger den en perfekt försmak av sommarvärme, men grillning på tak med utsikt över hela Uppsala och sommarstugevistelse med bryggbad, långa ostyriga dagar och svala båthus. Och så pirrande, elektrisk, uppslukande förälskelse, förstås.

John står på tröskeln mellan grundskola och gymnasium, en valfrihet han inte riktigt vet vad han ska göra med. Alla väntar spänt på intagningsbeskedet – kommer han in på det där fotbollsgymnasiet han sökt? – men egentligen är han inte så säker på att han vill gå där. Om han vill bryta upp från staden eller inte.

Kanske är Frank faktiskt det enda han är riktigt säker på? Fast kan man vara det? Det är en förälskelse som snart hamnar på kollisionskurs med såväl Caroline som Elli, men kanske ännu mer med Franks eget förflutna. Han är äldre än John och ganska sårig efter ett tidigare förhållande. Det är inte heller så lätt att hantera.

Fräscht som ett sommarregn känns det att kön och sexuell identitet i Du, bara är fullkomligt en ickefråga. Personen John blir kär i personen Frank. Inte i ett kön, i en person. Ingen behöver komma ut ur någon garderob eller så. Det är skönt. Det behövs förstås böcker om båda delar, men det är uppfriskande att inte alla behöver handla om att våga stå för vem man är och allt det där. Kärlek är svårt, oavsett kön och läggning. Du, bara är en stilsäker och härlig debutroman som har annat att koncentrera sig på.

Ella Andrén

Publicerad: 2017-03-04 00:00 / Uppdaterad: 2017-12-08 11:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6863

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?